Avrupa ve Japonya’nın uzay ajansları tarafından gerçekleştirilen BepiColombo misyonu, Merkür’ün yakınından geçerek gezegenin gizli kraterlerine dair etkileyici görüntüler elde etti. Güneş Sistemi’nin en içteki gezegeni olan Merkür’ün detaylı fotoğrafları, geçtiğimiz hafta dünya ile buluştu. BepiColombo, iki ayrı uzay aracından oluşan bir misyon olarak, gezegenin kütle çekim kuvvetini kullanarak yörüngesini 2026’da nihai bir yörüngeye yerleştirmek amacıyla, altıncı ve son kez Merkür’ün yanından geçti.
BepiColombo’nun görevi, Ekim 2018’de Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) arasında başlatılan ortak bir girişim olarak hayata geçirildi. Bu misyon, her iki ajansın da Merkür’ü keşfetmek için özel olarak geliştirdiği birer yörünge aracı sağlamasını içeriyor. ESA’nın verdiği bilgilere göre, ikiz uzay aracı son uçuşunda Merkür’ün yüzeyinin yaklaşık 295 kilometre üzerinde yüksek bir irtifadan geçiş yaptı.
BepiColombo, bu yakın mesafeden başlayarak gezegenin kuzey kutbuna yakın, sürekli karanlık ve soğuk olan gece kısmından güneş ışığı alan kuzey bölgelerine doğru hareket etti ve bu süreçte Merkür’ün kraterli yüzeyinin çarpıcı görüntülerini kaydetti. Özellikle, uzay aracı izleme kameralarını (M-CAM 1) kullanarak Merkür’ün gündüz ve gece tarafını ayıran sınırın ilk yakın çekim görüntüsünü elde etti.
Yukarıda yer alan görüntüde, Prokofiev, Kandinsky, Tolkien ve Gordimer kraterlerinin kenarları Merkür’ün yüzeyine dağılmış halde görülebiliyor. Bu fotoğraf ayrıca, kraterlerin soğuk gölgelerinde donmuş su ceplerinin de varlığını ortaya koyuyor. Aslında, misyonun temel hedeflerinden biri, Güneş’e bu kadar yakın bir gezegen olmasına rağmen Merkür’ün gölgelerinde su varlığını araştırmaktı. Bilim insanları, bu noktada başarılı olduklarını ifade ediyorlar.
Merkür’ün en büyük çarpma krateri olan devasa Caloris Havzası, 1.500 kilometreden (930 mil) fazla genişliği ile görüntünün sol alt köşesinde gözlemlenebiliyor. Merkür genel olarak karanlık bir gezegen olarak bilinse de, daha genç yüzey özelliklerinin parlaklığı dikkat çekiyor. Ancak bilim insanları, Merkür’ün yüzey yapısını tam olarak çözebilmiş değil.
Üçüncü görüntüde, volkanik aktivite ve büyük çarpışmalar, Merkür’ün daha parlak bölgelerinin arkasındaki temel etkenler olarak öne çıkıyor. ESA, bu konuda şu bilgiyi paylaşıyor: “Bu görüntüde gezegenin üst kenarına yakın parlak yama, Merkür’deki en büyük volkanik patlamanın sonucu olan Nathair Facula’dır. Merkezinde, en az üç büyük patlamanın yeri olan yaklaşık 40 km çapında bir volkanik menfez bulunmaktadır.”