Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, bu yıl güçlü bir canlanma sergilemekte zorluklar yaşıyor. Uzun süredir devam eden emlak piyasası gerilemesi, artan yerel hükümet borçları ve zayıf tüketici güveni, ekonominin büyümesini engelleyen önemli faktörler arasında yer alıyor.
Ekonominin temel itici gücü ve parlak noktası olan ihracat, Başkan seçilen Donald Trump’ın Ocak ayının sonlarında Beyaz Saray’a dönmesiyle birlikte potansiyel olarak daha yüksek tarifelerle tehdit altında. Bu durum, küresel ticaretteki belirsizlikleri artırarak Çin’in ekonomik istikrarını olumsuz etkileyebilir.
Şi Cinping, televizyonda yaptığı bir konuşmada, Çin’in yurtiçinde ve yurtdışında değişen ekonomik ortamın etkilerine yanıt verdiğini vurguladı. Geçen yıl, yüksek kaliteli kalkınmayı sürdürmek amacıyla çok çeşitli politikalar benimsendi. Eylül ayının sonundan bu yana, yetkililer emlak piyasasını ve iç talebi desteklemek için bir dizi teşvik önlemi uygulamaya koydu. Bu önlemler arasında geniş faiz indirimleri ve ev satın alma konusunda daha esnek kurallar yer alıyor.
Şi, “Mevcut ekonomik durum, dış çevredeki belirsizlikler ve eski büyüme etkenlerinden yenilere geçiş baskısı gibi yeni zorluklarla karşı karşıya. Ancak sıkı çalışmamızla bu zorlukların üstesinden gelebiliriz. Her zaman olduğu gibi, rüzgarda ve yağmurda büyüyoruz ve zor zamanlarda daha da güçleniyoruz. Kendimize güvenmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Salı günü erken saatlerde düzenlenen bir Yeni Yıl etkinliğinde, Şi, Çin’in GSYİH’sinin bu yıl yaklaşık %5 oranında büyümesinin beklendiğini ve ülkenin 2024’teki resmi büyüme hedefini karşılamaya hazır olduğunu belirtti. Ayrıca, gelecek yıl büyümeyi teşvik etmek amacıyla tüketimi artırma ve tahvil ihraçlarını yükseltme sözü verdi.