Japonya Merkez Bankası’nın Faiz Politikası ve Reel Ücret Durumu
Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını artırma zamanlamasını belirlerken çeşitli risk faktörlerini dikkate alıyor. Merkez bankası, borçlanma maliyetlerini yükseltmek için sürekli ve geniş kapsamlı ücret artışlarının ön koşul olduğunu sık sık vurguladı. Tüketici alım gücünün bir göstergesi olan enflasyona göre ayarlanmış reel ücretler, Kasım ayında bir yıl öncesine göre %0,3 oranında düştü. Böylece, bu düşüş eğilimi dördüncü ay üst üste devam etmiş oldu. Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, bir önceki ayın reel ücret verisi de %0,4’lük bir düşüş ile revize edildi. Orijinal raporda Ekim ayında reel ücretlerin değişmediği belirtilmişti.
Hükümetin reel ücretleri hesaplamak için kullandığı ve taze gıda fiyatlarını içeren ancak kira veya eşdeğerlerini içermeyen tüketici enflasyon oranı, bir yıl öncesine göre %3,4 artış gösterdi. Bu artış, Ekim ayındaki %2,6’lık artışın ardından daha yüksek bir enflasyonist baskıya işaret ediyor.
Nominal Ücretlerde 1992 Sonrası En Büyük Artış
Veriler, büyük şirketlerin bahar dönemindeki ücret artışları görüşmelerinde daha yüksek ücretler üzerinde anlaştığını ortaya koyuyor. Temel maaş veya normal ücret, Kasım ayında %2,7 artış göstererek 1992 yılından bu yana en hızlı artışını kaydetti. İşletme gücünün bir göstergesi olan fazla mesai ücretleri, Ekim ayındaki revize edilmiş %0,7’lik artışın ardından bu ay %1,6 oranında yükseldi.
- Özel ödemeler, çoğunlukla değişken tek seferlik ikramiyelerden oluşuyor. Ekim ayındaki revize edilmiş %2,2’lik düşüşün ardından, Kasım ayında %7,9 oranında bir artış gerçekleşti.
- Toplam nakit kazançlar veya nominal ücret, bir önceki aya göre %3,0 artarak 305.832 yen (yaklaşık 1.935,03 $) seviyesine ulaştı.