Japonya’nın Ticaret Beklentileri ve Yen’in Durumu
Japonya’daki işletmeler, Başkan Donald Trump’ın ikinci dönemine ilişkin olası ABD ticaret politikaları hakkında daha fazla netlik beklerken, bu durum yenin zayıflamasına ve Japonya’nın ihracatında artışın sürmesine neden oluyor. Maliye Bakanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, ihracatın parasal büyüklük olarak çip üretim makineleri ve yarı iletken parçalarının öncülüğünde bir yıl öncesine göre %2,8 arttığı bildirildi. Bu durum, hacim açısından sevkiyatların düşmesine rağmen %2,4’lük bir artış beklentisini aşmayı başardı.
İthalat ise hesaplama makineleri ve ilgili mallar öncülüğünde %1,8 artarken, bu artış %3,2’lik beklentilerin gerisinde kaldı. Raporda, yenin Aralık ayında dolar başına ortalama 152,48 ile bir yıl öncesine göre %3,8 daha zayıf olduğu vurgulandı. Zayıflayan yen, ihracatçıların kârlarını artırma eğiliminde olurken, enerji ve gıda ithalatını daha pahalı hale getiriyor.
İhracatın Geleceği Üzerine Endişeler
Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü’nden ekonomist Yuichi Kodama, ihracatın güçten yoksun olduğunu belirtti. Kodama, “Zayıflayan yen ihracatın değerini artırıyor; ancak hacim düşüyor” dedi ve ekledi: “Şirketler, Trump yönetiminin tarife politikasının ne olacağı konusunda netlik bekliyor. Eğer tarifeler gerçekten uygulanırsa, ihracatın düşme riski elbette var.”
ABD ve Çin’e Yönelik Sevkiyatlarda Düşüş
Bölgesel verilere göre, ABD’ye yapılan sevkiyatlar %2,1 düşerken, Çin’e yapılan sevkiyatlar %3 oranında azaldı. Öte yandan, Avrupa’ya yapılan ihracat %0,5 artarken, Asya’ya yapılan ihracat %5,8 oranında bir artış gösterdi. Bu veriler, Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını %0,5’e çıkarması beklenen son politika kararından sadece bir gün önce açıklanmış oldu.
Yenin zayıflaması ve artan ithalat hacmi, enflasyonist baskıların süreceğini ve BOJ’un faiz artırma iddiasını destekleyeceğini gösteriyor. Perşembe günü açıklanan rapor öncesinde, SMBC Nikko Securities Inc. analistleri, Trump döneminde yeni tarifelerin beklenmesiyle ihracatın muhtemelen son dakika talebinden destek bulduğunu belirtti. Trump, bu haftaki göreve başlamasının ardından, 1 Şubat’a kadar Meksika ve Kanada’dan gelen mallara %25’e kadar vergi koymayı düşündüğünü ifade etti. Aynı gün içinde Çin’e yönelik %10’luk tarifelerin de uygulanabileceği belirtiliyor.
Perşembe günkü veriler, Japonya’nın ticaret dengesinin altı ay içinde ilk kez beklenmedik bir şekilde pozitif bir değere döndüğünü ve 130,9 milyar yen (837 milyon dolar) fazlaya ulaştığını gösteriyor. 2024’te Japonya’nın toplam ticaret açığı 5,3 trilyon yen seviyesindeydi, ancak ABD ile olan ticarette 8,6 trilyon yen fazlası bulunuyor. Bu durum, Washington’ın diğer ülkelerle olan ticaret açığından hoşlanmayan Trump için potansiyel bir gerginlik kaynağı oluşturabilir.
Trump’ın Washington’daki göreve başlama törenine katılan Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, ilk toplantılarında mevkidaşı Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile tarifeleri görüşmediğini belirtti. Aralık ayında Iwaya, Tokyo’nun Trump ile ticaret müzakerelerini, otomobil ve otomobil parçalarına uygulanan tarifelerin kaldırılmasının gündemde olacağı anlayışıyla sürdüreceğini ifade etti. Başbakan Shigeru Ishiba’nın önümüzdeki ay Trump ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor ve ticaret konusundaki yaklaşımı büyük bir dikkatle izlenecek.