Antik Roma’nın Minyatür Kilitleri: Tarihin Kapılarını Aralayan Bir Keşif
Çocukken günlüklerimizi güvende tutmak için kullandığımız mini kilitleri hatırlıyor musunuz? Antik Romalılar da bu tür minyatür mekanik nesneler üretmiş gibi görünüyor. Almanya’daki bir hazine avcısı, minik bir antik Roma altın kilidi keşfetti. Bu eşsiz eser, yaklaşık 1.600 yıl öncesine dayanıyor ve Avrupa’da türünün ilk örneği olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, antik Roma eyaletlerinde bulunan olağanüstü demircilik ve çilingirlik becerilerine de ışık tutuyor.
Milattan Sonra üçüncü veya dördüncü yüzyıldan kalma bu minyatür kilit, yalnızca 1,1 x 1,2 santimetre boyutlarında. Westphalia-Lippe Bölgesel Derneği (LWL) direktörü Georg Lunemann, keşfi açıklayan derneğin 28 Ocak tarihli duyurusunda, “Bir avroluk madeni paradan daha küçük ama çok daha değerli” şeklinde bir ifade kullandı. LWL’deki arkeologlar, kilidin biçimi, yapısı ve stiline dayanarak onu hemen üçüncü veya dördüncü yüzyıldan kalma, Roma İmparatorluğu’nun eyaletlerinden birinde üretilmiş bir eser olarak tanımladılar.
Aslında, bu minik kilit boyutu hariç her şeyiyle normal bir antik Roma kilidine benziyordu. Ancak bu kadar küçüğüne ilk defa rastlandığı için tarihi bir öneme sahip. Minik kilit, zinciri ve anahtarı olmadan bulunmuş olsa da, muhtemelen bir sandığı veya kutuyu güvence altına almak için kullanılmıştı.
3B nötron bilgisayarlı tomografi (BT) altında incelenen görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla, boyutuna rağmen bu eser, çalışan bir demir kilitleme mekanizmasına sahip. Kilitte, aşağıdaki parçalar bulunmuştur:
- Yaylı bir çerçeve
- Bir cıvata
- Kırık bir cıvata kılavuzu
- Anahtar için bir pim
- Bir taban plakası
- Zincir ucu bağlantısı
Ayrıca, arkeologlar, bu minik kilidin eski günlerinde nasıl göründüğüne dair detaylı bir 3 boyutlu çizim de hazırladı. Bu keşif, antik Roma’nın günlük yaşamına dair birçok soruyu yanıtlamakla kalmayıp, aynı zamanda dönemin zanaat becerilerini de gözler önüne seriyor.