Japonya’nın Cari Hesap Fazlası Rekor Kırdı
Japonya’nın cari hesap fazlası, geçen yıl rekor seviyelere ulaşarak dikkat çekti. Zayıflayan yen, ülkenin ticaret açığını rahatça telafi etmeye yardımcı olan yabancı yatırım getirilerinin artmasına katkıda bulundu. 2024 yılı itibarıyla cari hesap fazlası, 29,3 trilyon yen (yaklaşık 192,67 milyar dolar) olarak kaydedildi ve bu, karşılaştırılabilir verilerin yayımlanmaya başladığı 1985’ten bu yana en yüksek yıllık cari fazla oldu. Bu yıl, cari fazla bir önceki yıla göre %29,5 oranında bir artış gösterdi.
Japon şirketleri, yurtdışında büyümeye devam ederken, özellikle yabancı firma satın alımları gibi stratejilerle birlikte, menkul kıymetlerden ve doğrudan yurtdışı yatırımlardan elde edilen birincil gelir, 40,2 trilyon yen ile rekor bir fazlayı aşarak en büyük itici güç olmaya devam etti. Öte yandan, ticaret açığı otomobil ve çip üretim ekipmanlarının hızlı ihracatı ve enerji ithalatının daha düşük maliyetleri sayesinde %40 oranında daralarak 3,9 trilyon yene geriledi.
Japonya’nın cari hesap fazlası, bir zamanlar ülkenin ihracat gücünün bir göstergesi ve güvenli liman olan yen’e olan güvenin bir kaynağı olarak değerlendiriliyordu. Ancak, son on yılda enerji ithalatındaki maliyet artışları ve Japon şirketlerinin açık deniz imalatına yönelmesi nedeniyle ticareti artık fazla üretmemesi, bu durumu değiştirdi. Japonya, güçlü birincil gelir fazlası ile ticaret açığını dengelemeye başladı; bu gelir, faiz ödemelerini ve geçmiş yurtdışı yatırımlardan elde edilen temettüleri kapsıyor.
Yurtdışında Kazanılan Paralar Yine Yurt Dışında Tutuluyor
Ancak yurtdışında kazanılan bu gelirlerin büyük bir kısmı, yen’e dönüştürülerek yurda geri gönderilmek yerine yurtdışına yeniden yatırılıyor. Bu durum, analistler tarafından Japon para birimini zayıf tutan bir etken olarak değerlendiriliyor. Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, “Yurt dışına yapılan yatırımlar, yurt içinde yapılan yatırımlardan daha yüksek getiri sağladığı için geri dönmek için hiçbir neden yok” şeklinde bir açıklama yaptı.
Japonya, şu anda en büyük ihracat noktası olan ABD’den, eski Başkan Donald Trump’ın Cuma günü Başbakan Shigeru Ishiba’nın ilk Beyaz Saray ziyareti sırasında yaptığı çağrı olan 68,5 milyar dolarlık yıllık ticaret fazlasını kapatması yönünde baskı görüyor.