Turizm Sektöründe Dijital Dönüşüm
HANDE BERKTAN tarafından kaleme alınan bu makalede, dünya genelinde birçok sektörde olduğu gibi turizm sektörünün de dijital dönüşüm uygulamaları ile nasıl büyüdüğüne değinilmektedir. Ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayan turizm sektörü, dijital dönüşüm sürecine girerek, kişiselleştirilmiş deneyim, çok kanallı müşteri deneyimi, gerçek zamanlı pazarlama, mobil entegrasyon, mesajlaşma platformları ve chatbotlar gibi modern araçları kullanarak müşteri deneyimini iyileştirmekte ve gelirlerini artırmaktadır.
Dijital dönüşümle ilgili düşüncelerini paylaşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, meslek örgütü olarak seyahat acentelerinin bu değişen rekabet ortamına uyum sağlamalarına destek olmanın sorumlulukları arasında bulunduğunu ifade etti. Bağlıkaya, dijitalleşme kapsamında, “Üyelerimizin TÜRSAB kartı, plaka sorgulama, dijital doğrulama ve QR kod ile doğrulama sistemlerine kolayca erişebilecekleri bir mobil uygulama geliştirdik. Seyahat acentalarının dijitalleşen dünyada son gelişmelere uyum sağlamalarını ve rekabet güçlerini artırarak müşteri edinimi ve sadakatini oluşturmalarını hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca, Bağlıkaya, acentelere yönelik bir yazılım projesini hayata geçirdiklerini de belirtti. “Yüksek maliyetler nedeniyle acenta yazılımlarına ulaşamayan üyelerimize seyahat rezervasyonları, raporlama ve müşteri bilgileri gibi işlemleri daha kolay bir şekilde sürdürebilmeleri adına yeni bir yazılım programı geliştirdik. Bu programı acentalarımızın ücretsiz kullanımına sunduk. Geldiğimiz noktada, dijitalleşme süreçlerine daha aktif katılım göstermek artık sektörümüz için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
TÜRSAB’ın dijital yol haritası raporuna göre, bir seyahat acentası veri odaklı bir yaklaşım benimsediğinde, seyahat eden müşterilerin %36’sı bu acentaların sunduğu hizmetlere daha fazla ödeme yapma eğiliminde bulunmaktadır. Dijitalleşen dünyada turizmin geleceğinin tartışıldığı 3. TÜRSAB Turizm Kongresi‘nde konuşan Bağlıkaya, “Meslek örgütü olarak en önemli görevlerimizden biri de meslektaşlarımızın sektörle ilgili güncel bilgilere ulaşmasını sağlamaktır. Bu düşünceden hareketle kongremizi eğitim, iletişim ve dayanışma temalarıyla gerçekleştirdik. Sürdürülebilirlik anlayışı ile turizmde bir yol haritası oluşturulmalı. Mesleğimiz sürekli öğrenmeyi gerektiriyor. Bu noktada, meslek örgütü olarak en önemli görevlerimizden biri, meslektaşlarımızın sektörle ilgili güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamak” şeklinde açıklamalarda bulundu.