BBC’nin gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, dünya genelinde en popüler dört yapay zeka sohbet robotunun, haberleri yanlış bir şekilde özetlediğini ortaya koydu. Araştırmada, ChatGPT, Copilot, Gemini ve Perplexity gibi araçlardan, haber kuruluşundaki 100 farklı haberin özetini çıkarması istendi. Yapay zeka sistemlerinin verdiği yanıtlar, doğruluk açısından değerlendirildi ve sonuçlar kayda geçti.
Çalışmanın bulgularına göre, “Haberlerle ilgili sorulara verilen yapay zeka cevaplarının %51’inin önemli hatalar içerdiği” ve “BBC içeriğine atıfta bulunan yapay zeka cevaplarının %19’unun yanlış olgusal ifadeler, sayılar ve tarihler gibi hatalar içerdiği” belirlendi. Bu durum, yapay zekaların haber özetleme konusundaki güvenilirliğini ciddi şekilde sorguluyor.
- Özellikle Gemini’nin, NHS’nin sigarayı bırakmaya yardımcı olarak elektronik sigara önerdiğini yanlış bir şekilde belirtmesi dikkat çekti.
- Ayrıca, ChatGPT ve Copilot’un, Rishi Sunak ve Nicola Sturgeon’ın görevden ayrılmalarına rağmen hâlâ görevde olduklarını söylemesi gibi birçok yanlış bilgi örneği mevcut.
Yapay Zeka, Fikir ve Gerçek Arasında Ayrım Yapamıyor mu?
Bu yanlış bilgilerin yanı sıra, araştırmada önemli bir başka bulgu daha ortaya çıktı. Yapay zekanın “fikir ve gerçek arasında ayrım yapmakta zorlandığı, editoryal bir yaklaşım sergilediği ve çoğu zaman temel bağlamı dahil etme konusunda başarısız olduğu” tespit edildi. Bu durum, Apple Intelligence’ın iOS 18.3 sürümünde bazı özellikleri geçici olarak kaldırmasına yol açan karışıklıkları da göz önünde bulundurulduğunda şaşırtıcı değil.
Bu çalışma, yapay zeka tarafından sağlanan özetlere güvenmenin ne kadar riskli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. BBC’nin bulgularına göre, “Microsoft’un Copilot’u ve Google’ın Gemini’si, OpenAI’nin ChatGPT’si ve Perplexity’sinden daha ciddi sorunlara sahip.” Yapay zeka özetleme araçlarına dair şüpheleri pekiştiren bu sonuç, aynı zamanda bu araçların gelişim sürecinin hâlâ tam olarak olgunlaşmadığını gösteriyor.
Gelişmeler hızla ilerlese de, yapay zeka sistemlerinin mükemmelleşmediği gerçeği göz ardı edilemez. Bu nedenle, yapay zeka araçlarından bilgi alırken, sağladıkları içeriklere karşı dikkatli ve eleştirel bir yaklaşım sergilemekte fayda var.