Türkiye’nin bankacılık mevzuatı, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (Regulatory Consistency Assessment Programme – RCAP) çerçevesinde tam uyumlu bulundu. Bu önemli gelişme, Türkiye’nin uluslararası bankacılık standartlarına ne denli bağlı olduğunu göstermektedir.
BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından yapılan açıklamada, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin 1974 yılında G10 ülkelerinin katılımıyla kurulduğu ve bu platformun üye ülkelerin bankacılık alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak amacı taşıdığı ifade edilmiştir. Komite, bankacılık sistemlerinin istikrarını artırmak ve finansal krizlerin önlenmesine yönelik düzenlemeler geliştirmek için önemli bir rol oynamaktadır.
Açıklamada, 2014 yılında Basel Komite tarafından Basel III Uzlaşısı’nın bir parçası olarak, kredi yoğunlaşma riskinin ölçülmesine yönelik büyük kredilerin sınırlandırılmasına (Large Exposure – LEX) ve likidite riskinin ölçülmesi amacıyla net istikrarlı fonlama oranına (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ilişkin standartların yayımlandığı belirtilmiştir. Bu düzenlemeler, bankaların daha sağlam bir yapıya kavuşmasını ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlamayı hedeflemektedir.
Türkiye’nin bankacılık sektörünün, uluslararası standartlar ve düzenlemelere uyumunun sağlanmasının 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 88’inci maddesi çerçevesinde BDDK’nın temel amaçlarından biri olduğu vurgulanmıştır. Bu çerçevede, 25 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla Türkiye’nin komiteye üye olduğu ve bu üyeliğin uluslararası bankacılık standartlarına uyum sağlama konusundaki taahhütleri pekiştirdiği ifade edilmiştir.
Ayrıca, komite tarafından yayımlanan standartlara uyum sağlanmasının G-20 düzeyinde taahhüt edildiği ve Türkiye’nin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board – FSB) üyeliğinin, Basel Standartları’na uyum sağlanmasını gerektirdiği belirtilmiştir. Bu kapsamda, en son Basel III Uzlaşısı’nın bir parçası olarak yayımlanan büyük kredi sınırları (LEX) ve net istikrarlı fonlama oranına (NSFR) ilişkin düzenlemelerin, 2023 ve 2024 yıllarında yürürlüğe girdiği duyurulmuştur.
Açıklamada, bu programın her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirdiği kaydedilmiştir. Türkiye, 2015-2016 yıllarında gerçekleştirilen RCAP denetiminde sermaye yeterliliği düzenlemeleri (SYR) ve likidite düzenlemelerine (Likidite Karşılama Oranı – LCR) ilişkin Basel standartlarına tam uyumlu bulunmuş ve bu başarı, Türkiye’yi tüm standartlara tam uyum sağlayan az sayıda G-20 ülkesinden biri haline getirmiştir.
Son olarak, LEX ve NSFR’a ilişkin bankacılık düzenlemelerinin 2024 yılının Eylül ayında başlayacak yeni bir RCAP sürecinden geçeceği ve değerlendirme raporunun 2 Nisan 2025 tarihinde Komite tarafından onaylanarak, tüm dünya kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verilmiştir. Bu süreç, Türkiye’nin uluslararası bankacılık sistemindeki yerini güçlendirecek ve güvenilirliğini artıracaktır.