Türkiye’de otomobil vergilerindeki yüksek oranlar ve kur artışı, yeni araç fiyatlarını ulaşılmaz seviyelere çıkardı, özellikle A, B ve C segmentlerinin pazar payı son 8 yılda arttı.
Türkiye otomobil pazarında, yüksek vergi oranları ve kur artışları nedeniyle sıfır araç fiyatları adeta tavan yaptı. Son sekiz yıl içinde, özellikle vergi dilimi düşük olan A, B ve C segment otomobillerin pazar payı, yüzde 81.5’ten yüzde 88.6’ya yükseldi. Bu artış, tüketici tercihlerinin daha uygun fiyatlı araçlara kaydığını gösteriyor.
Vergi Dilimlerinde Dağılım
Yeni vergi düzenlemeleri ile Türkiye’deki bütün otomobiller artık yüzde 80’den başlayan bir vergi dilimine tabi. Bu durum, fiyatları 1 milyon TL ve 3 milyon TL arasında değişen otomobillerin aynı oranda vergilendirilmesine yol açıyor. Örneğin; 1.5 milyon TL’lik bir Fiat Egea ile 3 milyon TL’lik bir Mercedes C Serisi, aynı yüzde 80’lik vergi diliminden ödeme yapıyor.
2024 yılının ilk çeyreğinde pazar canlılığı gösterse de, sektör temsilcileri Nisan ayı sonrası için aynı talebin olmayacağını öngörüyor. Yüksek vergi oranları ve artan fiyatlar nedeniyle, tüketiciler daha düşük vergi dilimlerine sahip modellere yönelmeye başladı. C segmenti, en yüksek satış adetleriyle pazarın büyük bir kısmını kaplıyor, ancak artan fiyatlar nedeniyle B ve A segmentlerine olan ilgi de artıyor.
SUV’a Yönelim
Otomobil tercihleri de son yıllarda sedan modellerden SUV modellere doğru kaydı. 2019’da en popüler gövde tipi olan sedanların yerini, artık SUV’lar alıyor. 2024’ün ilk çeyreğinde SUV satışları, sedan ve hatchback (HB) modelleri geride bırakarak pazarın yarısından fazlasını oluşturdu.
Elektrikli Araçların Yükselişi
LPG’li araçların satışları azalırken, elektrikli araçların pazar payı 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 7.1’e yükseldi. Bu durum, Türkiye’de otomobil pazarında köklü bir değişim olduğunu ve elektrikli araçlara olan ilginin arttığını gösteriyor.
Son beş yılda sıfır otomobil fiyatları yaklaşık yüzde 900 oranında arttı, bu artış oranı asgari ücretin artış oranını neredeyse iki katı. Artan fiyatlar, özellikle düşük ve orta gelir grubundaki tüketiciler için yeni bir araç satın almayı giderek zorlaştırıyor. Yüksek vergi oranları ve fiyatlar, tüketicileri daha ekonomik otomobil segmentlerine ve alternatif yakıtlı araçlara yönlendiriyor.