Türkiye’nin Fintek Ekosistemindeki Yükseliş
2024 yılının ilk yarısında, Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminde dikkat çeken en önemli dikeylerden biri finansal teknoloji (fintek) alanı oldu. Yerli fintek girişimleri, bu dönemde toplamda 180 milyon doları aşan bir yatırım tutarına ulaşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Startups.Watch verilerine göre, Türk fintek girişimleri 2019 yılından bu yana toplamda 400 milyon dolardan fazla yatırım almayı başardı.
Yerli girişimlerin uluslararası pazarlara açılma süreçlerine destek vermek ve kanıtlanmış iş modelleri geliştirmek amacıyla yola çıkan Fintech Factory, fintek hızlandırma programının ikinci dönem başvurularını almaya başladı.
İkinci Dönem İçin Yenilikçi Fikirler Aranıyor
BC Partnering’in yürütücülüğünde ve lisanslı ödeme hizmetleri sağlayıcısı TRPOS’un sponsorluğunda gerçekleştirilen Fintech Factory’nin ikinci dönem başvuruları, 24 Temmuz itibarıyla başladı. Ataşehir Belediyesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi Inovata’nın alan sağlayıcılığı ile düzenlenen program, Türk fintek girişimlerinin yatırım almayı en çok başardığı üç aylık sürede önemli fırsatlar sunmayı hedefliyor.
Fintech Factory’nin içeriği hakkında bilgi veren BC Partnering Kurucu Ortağı Çetin Akın, “Geçtiğimiz yıl program çerçevesinde Azerbaycan merkezli fintek girişimleri ile deneyim ve bilgi paylaşımında bulunduk. Bu yıl ise Fintech Factory’nin tanıtımını Macaristan Konsolosluğu ile ortak bir etkinlik düzenleyerek gerçekleştirdik. Yeni paydaşlarımız arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nden Birleşik Krallık’a kadar uzanan birçok kurum yer aldı. Fintech Factory, finans ve teknoloji kesişiminde yenilikler vaat eden girişimcilere işbirliği, eğitim, mentorluk ve yatırım olanaklarının yanı sıra Ataşehir Belediyesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi Inovata’da çalışma alanı da sağlıyor” dedi.
Yerel Yönetim ve Girişimcilik Ekosistemi İşbirliği
Fintek alanına odaklanan Türkiye’deki sayılı hızlandırma programlarından biri olan Fintech Factory’nin ana paydaşı olan Ataşehir Belediyesi’ni temsilen Strateji Müdürü Devran Çakmak, “Ataşehir Belediyesi olarak girişimcilik ekosisteminin her zaman destekçisi olmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl, Türkiye’de fintek alanında en çok dikkat çeken hızlandırma programlarından biri olan Fintech Factory’nin ana paydaşıydık. 2024 yılında programımızın uluslararası alanda bilinirliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 13 Haziran’da Macaristan Konsolosluğu ile düzenlediğimiz ortak etkinlikle, Fintech Factory’nin ikinci dönemine dair ipuçlarını paylaştık. Türk girişimcilerimizin Avrupa pazarına açılmalarına yardımcı olmayı ve yerel yönetimlerin girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmaları konusunda ilham vermeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Başvuru Süreci ve Faydalar
Fintech Factory, seçilen girişimlere sektörel deneyime sahip küresel mentor ağı, yerel ve küresel şirketlerle işbirliği fırsatları, araştırma desteği, iş modelleme ve pazar validasyonu gibi birçok avantaj sunuyor. Ayrıca, ücretsiz ofis alanı, teknolojik altyapı ve yatırımcı ağlarına erişim imkanı da sağlıyor. Prototip ya da asgari uygulanabilir ürün (MVP) aşamasında olan, henüz şirketleşmemiş girişimcilerin veya 12 aydan daha az süredir aktif olan girişimlerin kabul edileceği Fintech Factory’nin ikinci dönemi için başvurular 10 Eylül’e kadar devam ediyor. Hızlandırma programına kabul edilen girişimler, 13 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan program lansmanıyla duyurulacaktır.