VakıfBank 2024 Yılı İlk Yarısında Güçlü Performans Sergiledi
VakıfBank, 2024 yılının ilk yarısında ulaştığı 23 milyar 250 milyon lira brüt kârından 4 milyar 59 milyon lira vergi karşılığı ayırarak, net kârını 19 milyar 192 milyon lira olarak açıkladı. Bankanın Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, bankanın reel sektörün ve müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler sunarken, aynı zamanda ekonomi yönetimlerinin politikalarına uyum sağlamak için stratejilerini belirlemeye devam ettiklerini vurguladı.
Üstünsalih, “Yılın ilk yarısında bankamız, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteğini yıllık bazda yüzde 38 artırarak 2,3 trilyon liraya ulaştırdı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 34 artışla 1,7 trilyon lira seviyesine, aktif toplamımız ise yıllık yüzde 48 artışla 3,2 trilyon seviyesini aşmış bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
VakıfBank, güçlü pazar payı ve geniş müşteri tabanı ile sağladığı kredilerden mevduata, dış ticaret işlemlerinden yatırım ürünlerine kadar birçok alanda etkinliğini sürdürdüğünü belirten Üstünsalih, Türkiye’nin en büyük ikinci bankası olma unvanını koruduklarını ifade etti.
Toplam Mevduatlar ve TL Mevduat Artışı
VakıfBank’ın toplam mevduatlarının yıllık bazda yüzde 54 artışla 2,1 trilyon lira seviyesini aştığına dikkat çeken Üstünsalih, TL mevduatlarının ise yıllık bazda yüzde 75 oranında artarak 1,5 trilyon lira seviyesine yükseldiğini belirtti. Üstünsalih, “Sektör genelinde olduğu gibi YP mevduatlar çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 3 daralırken, KKM ürün grubunun bakiyesi de kademeli olarak azalmaya devam etti. Geçen yılın aynı döneminde TL mevduatların toplam mevduat içindeki payı yüzde 59’dan yüzde 67’ye yükselirken, YP mevduatların payı ise yüzde 41’den yüzde 33’e geriledi. Bu durum, TL varlıklara artan güvenin ve ilginin çok net bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.
Etkin Sermaye Yönetimi ve Uluslararası Piyasalardaki Başarılar
Türkiye’nin en büyük ikinci bankası olarak etkin sermaye yönetimi anlayışı doğrultusunda sermaye yapılarını çeşitlendirmek ve güçlendirmek için attıkları adımlara da değinen Üstünsalih, sözlerini şöyle tamamladı:
“Nisan ayında 550 milyon dolarlık, bankamız tarihinde uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracını, haziran ayında ise 700 milyon dolarlık ‘Basel III’ uyumlu sermaye benzeri tahvil ihracını tamamlayarak, 2024 yılında sermaye hükümlerine haiz eurobond ihracı gerçekleştiren bankalar arasında lider konuma yükseldik. Bu işlemlerle birlikte, 2024’te Türkiye’ye toplam 7 milyar dolar eş değerinde yurt dışı kaynak sağlayarak, bu alandaki öncü konumumuzu pekiştirdik. Bundan sonraki süreçte de uluslararası piyasaları yakından takip ederek, fonlama yapımızı çeşitlendirmeye devam edeceğiz.”