Bayraktar’ın Doğalgaz Açıklamaları
Habertürk TV’de katıldığı bir programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğalgazın rekor bir süre içerisinde karaya ulaştırıldığını vurguladı. Bu başarının, uluslararası düzeydeki enerji şirketlerinin de dikkatini çektiğini ifade etti.
Bayraktar, bu sahada yürütülen faaliyetlerin ticari açıdan son derece karlı olduğunu belirterek, bunun en önemli göstergelerinden birinin yabancı şirketlerden gelen ortaklık talepleri olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin son 50 yılda ürettiği doğalgaz miktarının, sadece bir yıl içerisinde Karadeniz’deki sahadan elde edileceğini ifade eden Bayraktar, “Uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerinden Sakarya sahasında ortaklık için teklif verenler var; ayrıca teklif verme hazırlığında olan şirketler de mevcut.” şeklinde konuştu.
Projeye katma değer sağlayabilecek anlamlı ve stratejik ortaklıkların değerlendirilmesi konusunda, bu şirketlere açık kapı bıraktıklarını belirten Bayraktar, “Bu şirketler, eğer başka ülkelerdeki varlıklarına ortak olmamıza onay verirlerse, bunu düşünebileceğimizi ifade ettik. Karadeniz’deki sahamızda bir ortak alacaksak, dünyanın herhangi bir yerindeki bir sahasından da ortaklık almak isteyebiliriz.” dedi.
Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak ithalat faturasını düşürmeyi hedeflediğini vurguladı. Karadeniz’deki doğalgaz üretiminin yıllık 7,5 milyar metreküpe ulaştığında, enerji ithalatında doğalgaz kaleminin yüzde 15 oranında azalma sağlayacağını belirtti.
Bakan, “Çok elektrik tüketenlerin maliyetine katlanmasını gerektiren bir destek modeli oluşturmak istiyoruz.” diyerek, bu süreçte öncelikli olarak enflasyonla mücadele alanında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak fiyat ayarlamaları yaptıklarını aktaran Bayraktar, “Önceliğimizi enflasyonun düşüşünü hızlandırmak adına mümkün olduğunca bu süreci daha da ilerletmek istiyoruz. Bu arada tüketim gruplarında farklı bir uygulamaya geçebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.
Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, yüksek tüketim kategorisinde yer alan yüzde 3’lük dilimi tahmin ettiklerini ifade etti. Maliyetine katlanabilecek gruplarda maliyet esaslı fiyatlandırmaya geçmeyi hedeflediklerini aktaran Bayraktar, yaklaşık 1 milyon aboneyi etkileyeceği düşünülen bu uygulamanın 2025 yılı itibarıyla hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi.