BM Geleceğin Zirvesi Başladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun açılışına bir adım kala, yaklaşık 130 devlet ve hükümet başkanının katılması beklenen BM Geleceğin Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelindeki sorunlarla ilgili önemli bir dönüm noktasında bulunduklarını vurguladı. Guterres, bu küresel sorunların üstesinden gelebilmek için ortak bir irade ile somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Geleceğin Zirvesi’ni ve bu kapsamda öne çıkan Gelecek Paktını büyük bir önemle değerlendiren Guterres, her zaman bir umut ışığı bulunduğunu ve üye ülkelerin iradesi ile bu umudu canlı tutabileceklerini belirtti. Guterres, “Geleceğin Zirvesi bize, az önce kabul edilen bir pakt sundu. Bu pakt, yalnızca acil krizlere çözüm bulma vaadimizi değil, aynı zamanda sürdürülebilir, adil ve barışçıl bir küresel düzen oluşturma vaadimizi de temsil ediyor,” dedi.
Gelecek Paktı ve Anlaşma Süreci
Zirvenin başlangıcında, 193 ülkenin çıkar ve isteklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Gelecek Paktı anlaşması oylamaya sunuldu. Anlaşma, “sürdürülebilir kalkınma ve kalkınma finansmanı, uluslararası barış ve güvenlik, bilim, teknoloji ve dijital işbirliği, gençler ve gelecek nesiller ile küresel yönetişimin dönüştürülmesi” gibi önemli başlıkları kapsıyor. Oylama sonucunda, 143 evet oyu ile bu anlaşma kabul edildi.
Ancak müzakerelere katılan temsilciler, üye ülkelerin özellikle silahsızlanma, BM Güvenlik Konseyi reformu ve mali kuruluşların yapılandırılmasına ilişkin konularda tam bir uzlaşma sağlayamadıklarını kaydetti.
Zirveye Türkiye’nin Katılımı
Türkiye’nin de katıldığı BM Geleceğin Zirvesi‘nde, başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşların küresel sorunların çözümünde üstlenmesi gereken rolün bir kez daha ifade edilmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, zirve kapsamında düzenlenen diyalog toplantısına katılarak, özellikle Gazze’deki insani kriz gibi küresel sorunlara dair bir konuşma yapması planlanıyor.