Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Bandırma Ticaret Odası iş birliği kapsamında düzenlenen Türkiye’nin ilk Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Semineri, 23 Eylül 2024 tarihinde Bandırma’da gerçekleştirildi. Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı kurucu avukatı Nedim Korhan Şengün’ün de konuşmacı olarak katılım sağladığı seminerde; coğrafi işaretin önemi, coğrafi işaretli ürünlerin tescil süreçlerinden satış sürecine kadar olan aşamaları hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler sunarak dikkat çekti.
Seminerin açılış konuşmasını TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanlığı Hukuk Uzmanı Aslı Parmak gerçekleştirdi. Aslı Parmak, coğrafi işaretli ürünlerin Türkiye’nin ekonomik ve kültürel mirası açısından önemini vurgularken, tescil süreçlerinin ticari başarıya olan etkisi üzerine detaylı bilgiler paylaşarak coğrafi işaretlerin yerel üreticilere sağladığı hukuki koruma ve ulusal pazarda kazandırdığı rekabet gücüne de değindi.
Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı Kurucusu Av. Nedim Korhan Şengün ise “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ulusal ve AB Tescil Süreçleri” başlıklı konuşmasında, coğrafi işaret tescilinin sadece ulusal pazarda değil, aynı zamanda global düzeyde de büyük önem taşıdığını belirtti. Coğrafi işaretlerin tarihçesinden, öneminden, hukuki boyutundan da eklemeler yapan Nedim Korhan Şengün özellikle coğrafi işaretlerin milli gayesinden ve faydasından, belirlenmesi gereken ortak stratejiden, strateji doğrultusunda ilerlendiği takdirde pazardaki avantajlarından, ülke ve dünya üzerinde hukuki yansımaları olan uygulamalı örneklerden bahsetti.
TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi ve Hukuki Uyuşmazlıklar” başlıklı konuşmasında, coğrafi işaretli ürünlerin denetim süreçlerinin önemine, TOBBUYUM kapsamında uzlaşma prosedürüne ve uyuşmazlık çözümlerine değindi.
Seminerde Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı’nın İzmir Koordinatörü Kıdemli Av. Birgi Kuzumoğlu ve Ankara Koordinatörü Kıdemli Av. Berfin Nida Gültekin de yer aldı.
Seminerde aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı Coğrafi İşaretler Dairesi Sınai Mülkiyet Uzmanı Neşe İloğlu ve Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kıralan’ın yanı sıra Trendyol ve Hepsiburada’nın temsilcileri de konuşmalarını gerçekleştirdi.
Trendyol’un, Hepsiburada’nın ve diğer konuşmacıların da yer aldığı sunumların sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.
Bandırma’da sunumlar ve coğrafi işaretli ürünlerin tadımları ile devam eden bu etkinlik, coğrafi işaretlerin bölgesel kalkınma ve yerel üretim üzerindeki etkilerini anlatmanın yanı sıra, üreticilere hukuki rehberlik sunarak bu alanda farkındalığı artırmayı hedefledi ve bu konudaki seminerlerin, çalıştayların ve üreticiler nezdindeki çalışmaların devam edeceği vurgusuyla dilek ve temenniler belirtilerek kapanış yapıldı.