Galaksimizin en kapsamlı kızılötesi haritasının oluşturulması için 500 terabaytın üzerinde veri toplandı ve bu süreç 13 yıldan uzun sürdü. Ancak, bu büyük çalışma nihayet tamamlandı. Proje, Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan Astronomi için Görünür ve Kızılötesi Araştırma Teleskobu (VISTA – Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) tarafından elde edilen 200.000’den fazla görüntüyü içeriyordu ve Avrupa Güney Gözlemevi tarafından yürütülen en büyük projelerden biriydi.
Dünya yüzeyinden gerçekleştirilen kızılötesi astronomi çalışmaları, yüksek irtifalarda ve düşük nem oranına sahip bölgelerde teleskopların konumlandırılmasını gerektirir. 2012’de yayımlanan önceki harita, bu yeni haritadaki gök cisimlerinin yalnızca onda birini kapsamaktaydı. VISTA’nın gözlemlediği Samanyolu alanları üzerinde yapılan bu çalışma ile ilgili olarak, Şili’deki Universidad Andrés Bello’da astrofizikçi olan ve projeye liderlik eden Dante Minniti, “Bu süreçte çok sayıda keşif gerçekleştirdik ve galaksimizin görünümünü kalıcı olarak değiştirdik,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Proje, 2010 yılında başlamasından bu yana, bu gözlemlere dayalı olarak 300’den fazla bilimsel makale yayımlandı. Bu makaleler arasında en dikkat çekici olanları, Vía Láctea (VVV) araştırmasındaki VISTA Değişkenleri ve buna eşlik eden VVV eXtended (VVVX) araştırmasından elde edilen verilerdir. Değişken yıldızlar olarak bilinen bu yıldızlar, dönemsel olarak parlayıp sönme özellikleriyle dikkat çeker ve içsel parlaklıkları ile bu dönemler arasında belirgin bir ilişki vardır. Bu ilişki, Henrietta Swan Leavitt tarafından ilk kez Cepheid değişkenleri üzerinde anlaşılmıştır ve uzak gök cisimlerinin mesafelerini hesaplamak için kritik öneme sahiptir.
Bu nedenle, VISTA haritası sadece bu nesnelerin gökyüzündeki konumlarını değil, aynı zamanda uzaklıklarını belirlememize de olanak tanımaktadır. Bu çalışma, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanmıştır.