Dünyanın Dört Bir Yanından İnsanlar ATLAS Kuyrukluyıldızının Güneş ile Buluşmasını İzledi
ATLAS Kuyrukluyıldızı (C/2024 S1), Cadılar Bayramı’na kadar Venüs kadar parlak olması beklenirken, Güneş ile karşılaştığında beklenmedik bir sonla karşılaştı. 24 Ekim tarihinde Dünya’ya en yakın noktasından geçen kuyruklu yıldız, 28 Ekim’de Güneş ile son derece yakın bir geçişe doğru yol aldı. Güneş’e 1,2 milyon kilometre kadar yaklaşan ATLAS, Güneş’in etkisi altında kalmaktan kurtulamadı ve hızla buharlaşarak yok oldu. Bu dramatik anlar, NASA tarafından kaydedildi ve yukarıda yer alan video ortaya çıktı.
Şov Erken Bitti
Gökbilimciler, ATLAS’ın yok olma riskinin yüksek olduğunu biliyorlardı. Bu kuyrukluyıldız, Güneş tarafından yok edilen nesnelerin bir üyesi olan Kreutz sungrazer ailesine aitti. Bu aile, perihelionları yani Güneş’e en yakın noktaları son derece tehlikeli olan kuyrukluyıldızları içerir. Kreutz ailesinin tüm bireyleri, yüzyıllar önce parçalanmış ve ilk kez 19. yüzyılda Heinrich Kreutz’un çalışmalarıyla ilişkilendirilmiş olan çok daha büyük bir kuyrukluyıldızın kalıntılarıdır.
Aslında, bu tür olaylar, Güneş’in ve Jüpiter gibi dev gezegenlerin, dünyayı potansiyel olarak yıkıcı kuyruklu yıldızlardan koruduğuna dair önemli bir örnek teşkil etmektedir. Güneş sisteminde pek çok büyük asteroid, Güneş, Jüpiter veya Ay gibi kütlelerin çekim kuvvetine kapılarak yok olmaktadır. Bu durum, o dev kayaların gezegenimize çarpma riskini ortadan kaldırarak, gezegenimizi koruma işlevi görmektedir.