ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Peru’da gerçekleştirilen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi çerçevesinde önemli bir üçlü toplantı düzenledi. Bu kritik toplantının ardından, liderler ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendiğine dair ortak bir açıklama yaptı.
Ortak açıklamada, “Bugün, ortak taahhütlerimizin koordine edilmesi ve uygulanmasından sorumlu olacak üçlü bir sekretaryanın kurulduğunu duyuruyoruz. Bu yeni sekretarya, Hint-Pasifik bölgesini daha gelişmiş, bağlantılı, dirençli, istikrarlı ve güvenli bir hale getirmek için birlikte yürüttüğümüz çalışmaları daha uyumlu hale getirmeyi amaçlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Tayvan Boğazı’nda Barış ve İstikrarın Önemi
Açıklamada, Hint-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrarın korunmasının hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. “Hint-Pasifik sularında statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişime şiddetle karşı çıkıyoruz ve Güney Çin Denizi’ndeki hukuka aykırı hak iddialarına karşı durmanın önemini bir kez daha dile getiriyoruz” denildi.
ABD, Japonya ve Güney Kore’nin, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen küresel denizcilik düzenini desteklediği ifade edilen açıklamada, “Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrar, Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve refahın vazgeçilmez bir unsuru olarak değerlendirilmektedir. Tayvan’a ilişkin temel pozisyonlarımızda herhangi bir değişiklik yoktur; bu nedenle boğazlar arası meselelerin barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.
Artan İşbirliği: Ekonomi, Teknoloji ve Eğitim
Üç ülke arasındaki işbirliğinin sadece savunma alanıyla sınırlı kalmayıp, ekonomi, teknoloji ve eğitim gibi birçok başka alanda da hızla arttığına dikkat çekilen açıklamada, “İnşa ettiğimiz ortaklıktan büyük bir gurur duyuyoruz ve ABD, Japonya ve Güney Kore ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda Hint-Pasifik’te barış ve istikrarın teminatı olacağına yürekten inanıyoruz” vurgusu yapıldı.