Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri, yüksek hanehalkı enflasyon beklentilerinin, hanehalkının sunduğu hizmetler aracılığıyla hizmet fiyatlarındaki katılığın belirleyicilerinden biri olduğunu vurgulamaktadır. TCMB’nin blog sayfası olan Merkezin Güncesi’nde, Barbaros Eriş ve Ahmet Duhan Yassa tarafından kaleme alınan bir yazıda, hanehalkı enflasyon beklentileri ile gerçekleşen hizmet enflasyonu arasındaki arz yönlü ilişkiler detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Yazıda, iktisat literatürünün, gerçekleşen enflasyondan hanehalkı enflasyon beklentilerine geçişkenlik olabileceğini ortaya koyduğu belirtilmektedir. Özellikle gıda ve akaryakıt gibi temel ürünlerdeki fiyat artışlarının, hanehalkının enflasyon beklentilerini yukarı doğru etkileyebileceği ifade edilmektedir.
TCMB ekonomistlerine göre, yüksek enflasyon beklentileri, gerçekleşen enflasyonun belirleyicisi konumundadır. Ayrıca, hanehalkı enflasyon beklentisi, tüketim eğilimlerini artırıcı bir unsur olarak, mal ve hizmet enflasyonunu talep yönüyle de etkileyebilmektedir. Bu bağlamda, yazıda yer alan bulgular, yüksek hanehalkı enflasyon beklentilerinin, hanehalkının sunduğu hizmetler üzerinden hizmet fiyatlarındaki katılığın belirleyicisi olduğuna işaret etmektedir.
TCMB ekonomistleri son dönemde gözlemlenen hanehalkı enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin, dezenflasyon sürecine yalnızca talep kaynaklı değil, aynı zamanda arz kaynaklı bir destek sağlayacağını da vurgulamaktadır.