OpenAI’nin Yenilikçi Adımı: ChatGPT Search
OpenAI, bazı insanların imkansız olduğunu düşündüğü bir başarıya imza attı. Şirket, uzun süredir beta testlerinde olan ChatGPT Search adlı yapay zeka destekli bir arama motorunu geliştirdi. Bu gelişme, elbette ki Google’ın yıllardır süregelen hegemonyasına karşı bir meydan okuma anlamına geliyor.
ChatGPT Search, birkaç gün önce tüm ChatGPT kullanıcılarının erişimine açıldı. Daha önce bu hizmete yalnızca aylık 20 dolar ödeyen premium kullanıcılar ulaşabiliyordu. Ancak, ChatGPT Search şu an için tam anlamıyla Google Arama’ya rakip olabilecek bir seviyede değil. Bu yeni arama fonksiyonu, kullanıcıya aradığı bilgi hakkında internetteki seçenekleri sunmak yerine, internetten derlediği bilgileri analiz ederek tek bir açıklama sunma temelinde çalışıyor. Bu durum, giderek daha fazla kullanıcının ChatGPT’yi arama motoru alışkanlığı olarak benimseyeceğini düşündürüyor. OpenAI’nin, şartlar olgunlaştığında bu hizmete Google ile rekabet edebilecek şekilde işlev kazandırması da oldukça muhtemel görünüyor.
Öte yandan, yapay zekayı arama motoruna entegre etme konusunda en büyük potansa sahip olan şirket olan Google için işler düşündüğü kadar kolay değil. Yapay zekanın hatalı çalışması, Google’ın 20 senede inşa ettiği tüm düzen ve piyasa mekanizmalarının “patlamasına” neden olabilir.
- Bard’ın ilk demolarının olumsuz yorumlar alması, Google hisselerinin çökmesine sebep olmuştu.
- Google’ın geliştirdiği ve pizza tarifine “tutkal” eklemeyi öneren yapay zeka faciası da akıllardan silinmedi.
Dolayısıyla Google, sadece arama motoruna yapay zeka ekleyip, “hadi bakalım ne olacak” diyerek yola devam edebilecek bir noktada değil. Google Arama, doğru bilgi sağlamalı ve en azından yüz milyonlarca kullanıcısının beklentilerini karşılayacak kadar güvenilir olmalıdır. Yapay zeka halüsinasyonları bu konuda ciddi bir sorun teşkil edebilir.
Yapay Zeka Modu: Google’ın Çözümü
Neyse ki, Google bu sorunları aşmak üzere bir çözüm geliştirdi. Arama motoruna bir yapay zeka algoritması ekleyecek, ancak bunu “kullanıcı seçimine” bırakacak. Yani kullanıcı, dilerse “Yapay Zeka moduyla” arama yapabilecek, dilerse de klasik arama motoruyla devam edebilecek.
Google, bu yaklaşım sayesinde yapay zekanın yıllar içinde arama konusunda kendini geliştireceğine, eğiteceğine ve zamanla insanların yapay zeka tabanlı arama motoruna yönelmelerini sağlayacağına inanıyor. Bakalım ilerleyen zaman, bu süreçte bize neler gösterecek?