OpenAI, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başladığı yolculuğuna son vermek ve kar amacı güden bir şirkete dönüşmek için planlarını ilk kez kamuoyuna açıkladı. Cuma günü yayınlanan bir blog yazısında, OpenAI’nin yönetim kurulu, mevcut yapısını değiştireceğini ve kuruluşun, kar amacı güden bir özel şirket olacağını duyurdu.
2025 yılı itibarıyla OpenAI, toplumun yararına faaliyet göstermeyi hedefleyen Kamu Yararına Şirket (PBC) olarak yeniden yapılandırılmayı planlıyor. Bu yeni yapı, OpenAI’nin operasyonlarını ve iş süreçlerini yönetecek. Kar amacı gütmeyen kuruluş ise, işletme üzerinde bir paya sahip olacak ancak denetleme ve karar verme yetkilerini kaybedecek. Böylece, kar amacı gütmeyen kuruluş, sağlık hizmetleri, eğitim ve bilim gibi alanlarda hayırsever projeler yürütmek için kendi liderlik ekibi ve personeliyle bağımsız bir şekilde faaliyet gösterecek.
Yönetim kurulu, bu yeni yapının OpenAI’nin yapay genel zekaya ulaşmak için gerekli sermayeyi toplamasına imkan tanıyacağını, aynı zamanda tarihin en iyi kaynaklara sahip kar amacı gütmeyen kuruluşlarından birini yaratmasına olanak sağlayacağını belirtiyor. Öte yandan, OpenAI’nin rakipleri arasında Anthropic ve Elon Musk’ın xAI gibi PBC olarak faaliyet gösteren şirketler de bulunuyor.
Ancak burada dikkat çeken bir sorun var. OpenAI, kuruluşunun ilk günlerinde teknoloji dünyasında dönen “yapay zeka insanlığı tehdit edebilir, bu nedenle kontrol altında tutulmalı” tartışmalarından yararlanarak, kar amacı gütmeyen bir vakıf olacağını ve yapay zekanın kaynak kodlarını dünya ile paylaşacağını duyurmuştu. Bu süreçte, Elon Musk gibi zengin bireylerden büyük bağışlar toplayarak sermayesini oluşturmuştu. Fakat artık geçmişteki bu taahhütleri göz ardı ederek, eski bağışçılara hisse vermeyi reddettiği iddiaları gündemde. Elon Musk, bu nedenle OpenAI’ye dava açmış olsa da, davadan sonuç almasının pek mümkün olmadığını da anlamış durumda.