Güney Kore’de Tarihi Gelişmeler
Yonhap’ın haberine göre, Seul Batı Bölge Mahkemesi, üst düzey hükümet yetkilileri hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklama talebini kabul etti. Mahkeme, “ayaklanma” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla yürütülen soruşturmada, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için tutuklama emri çıkardı. Ayrıca, soruşturma yetkililerinin, devlet başkanlığı konutunda arama yapma talebini de onayladı. Soruşturmayı yürüten yetkililer, bu emirleri uygulamak için bir hafta süreye sahip.
Söz konusu soruşturma çerçevesinde, devlet başkanının 18, 25 ve 29 Aralık tarihlerinde ifadeye çağrıldığı, ancak Yoon’un bu çağrılara cevap vermediği ifade edildi. Bu nedenle, mahkemeden Yoon’un tutuklanmasını talep etme gerekliliği doğdu. Yoon’un avukatı Yun Gap-geun, CIO’nun “ayaklanma” şüphesiyle soruşturma yürütme yetkisi olmadığını savunarak, mahkeme kararına karşı yasal girişimlerde bulunacaklarını belirtti. Bu durum, Güney Kore tarihinde görevdeki bir devlet başkanı için çıkarılan ilk tutuklama emri olma özelliğini taşıyor.
Sıkıyönetim İlanı ve Sonuçları
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı televizyondaki konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak, Parlamento bu kararı oylayarak kaldırdı ve ardından Bakanlar Kurulu da onay verince Yoon geri adım atmak zorunda kaldı. Yoon, muhalefeti “hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle” suçlayarak, sıkıyönetimin “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını” vurguladı.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek teyakkuzda olunması çağrısında bulundu. Ayrıca, “sıkıyönetim birlikleri” olarak görev yapan askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği bildirildi. Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda, sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin önerge 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, yapılan oylamanın ardından sıkıyönetimin “hükümsüz” hale geldiğini duyurdu.
Bu gelişmelerin ardından Yoon, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak kabinenin onayıyla sıkıyönetimi sona erdirdiğini açıkladı. Ana muhalefet partisi Demokrat Parti ve beş küçük muhalefet partisi, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’un azli için Meclis’e önerge sundu. Ancak 7 Aralık’taki oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için önerge reddedildi. Muhalefetin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge ise 14 Aralık’taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edildi.
Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar beklenirken görevden geçici olarak uzaklaştırıldı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekalet etmeye başladı. Muhalefetin girişimiyle Ulusal Meclis’te 27 Aralık’ta yapılan oylamada, devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han için de azil kararı verildi. Han’ın yerine devlet başkanlığı vekaletini Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok üstlendi.