Altın ve Gümüş Piyasalarında Son Gelişmeler
Son günlerde altın, mütevazı bir yükselişle ons başına 2.720 doları aşmayı başardı. Bu artışın arkasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkenin komşularına karşı %25’e kadar yeni vergi getireceğine yönelik açıklamaları yatıyor. Eğer bu vergiler hayata geçerse, ülkeler arasında bir ticaret savaşı çıkma riski de söz konusu olabilir. Trump, ayrıca ABD’ye yapılan tüm yabancı ithalatlara evrensel bir tarife uygulama düşüncesini gündeme getirdi, ancak “henüz buna hazır olmadığını” ifade etti.
Trump’ın bu açıklamalarının ardından gümüş vadeli işlemleri de kısa bir süreliğine yükseldi. Mart ayında teslimat için sözleşmelerdeki fiyatlar, gevşemeden önce %0,8 oranında artarak ons başına 31,375 dolara kadar yükseldi. Meksika, gümüşün en büyük üreticisi olarak, tarifelerin metal ithalatına nasıl yansıyacağı konusunda belirsizlikler taşıyor.
Enflasyon Tehlikesi
Ancak, hem gümüş hem de altının kapsamlı tarife önlemlerine maruz kalma ihtimali, son birkaç haftadır piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. New York’ta teslim edilebilir vadeli işlemler için primlerin artması, tüccarların kısa pozisyonlarını kapatmaya çalışmasıyla birlikte yüksek seviyelere ulaştı. Yatırımcılar, Trump’ın vergi indirimleri ve artan harcamalarla ilgili yerel gündeminin, bu yıl devam eden fiyat artışları üzerindeki etkilerini de değerlendirmeye alıyor. Bu durum, Federal Rezerv’in para politikasını gevşetme yeteneğini sınırlayabilir.
Altın, Federal Rezerv’in daha gevşek para politikasına, jeopolitik gerginliklere ve merkez bankası alımlarına yönelme eğilimiyle sağlanan kazançlarla 2024’te bir dizi rekor kırmayı başardı. Değerli metal, yeni başkanın göç politikasıyla ilgili endişelerle birlikte ABD’nin diğer ülkelerle giderek daha gergin ilişkiler kurması sonucunda güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasıyla daha fazla destek bulabilir.