Türk Patent ve Marka Kurumu’nun önceki başkanı, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nda (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Direktörü olarak görev alan Prof. Dr. Habip Asan tarafından ülkemiz adına olumlu veriler paylaşıldı.
29 Eylül’de tamamı yayımlanacak olan WIPO Global İnovasyon Raporu ile Türkiye’nin bilim ve teknoloji kümelenmesindeki hızlı gelişmesi ve bunun kaynakları daha detaylı incelenebilecek.
WIPO temsilcileri, Küresel İnovasyon Endeksi 2022 raporunun kurumsal partnerleri ile Küresel İnovasyon Endeksi veri ve koordinasyon birimi temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, Küresel İnovasyon Endeksi 2022 teması olan “İnovasyonun Geleceği: Verimlilik Durgunluğu mu, Canlanma mı?” konusunda bilgilendirme yapıldı ve 2022 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmalara ilişkin değerlendirmeler gündeme getirildi.
Sevindirici haber Cenevre’den geldi
14 Eylül’de WIPO tarafından yayımlanan ve yaklaşık 132 ülkenin “inovasyon” performansını sıralayarak dünyanın en yenilikçi ekonomilerini ortaya koyan Global İnovasyon Endeksi’nde bu yıl Türkiye, iki büyük kentiyle, “En İyi 100 Bilim ve Teknoloji Kümelenmesi” kategorisinde kayda değer bir ilerleme gösterdi.
2021 yılı verilerine bakıldığında İstanbul 4 sıra birden yükselerek 46. sırada yer aldı ve böylece Madrid, Brüksel gibi ülkeleri geride bıraktı. Ankara ise 3 sıra yükselerek 86. sırada yer aldı. Prof. Dr. Habip Asan tarafından yapılan açıklamalara göre popülasyona oranla patent ve bilimsel yayın sayılarının dikkate alındığı sıralamada İstanbul ve Ankara ilk 100’deki yerini korudu. (Detaylar: www.wipo.int / WIPO verileri 14 Eylül 2022)
Orta gelir düzeyindeki ülkeler arasında Türkiye, yüzde 7,3 artışla Çin’i takip ediyor. Türkiye’nin hemen altında ise yüzde 7,1 artışla Hindistan yer alıyor. 2021 yılı raporunda inovasyon konusunda Çin’in en büyük oyunculardan biri olduğu; Türkiye, Vietnam, Hindistan ve Filipinler’in oluşturduğu TVIP ekonomileri adı verilen grubun inovasyon konusunda sistematik olarak kendilerini geliştirdikleri ve arayı kapamaya başladıkları kaydedilmişti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle 2021 WIPO Global İnovasyon raporuna dair şu açıklamaları yapmıştı:
“İnovasyon küresel ölçekte giderek daha önemli bir rol oynayan bir araçtır. Özellikle son 20 yıldır küresel ticaret arenasında katma değeri yüksek ürünler ve servisler ile inovasyon ekonomisi merkezi bir konum aldı. Bu nedenle Türkiye olarak GII’ye çok önem veriyoruz. İhracat yapan 100 bin şirketimiz inovasyonu kendi ürün ve hizmetlerine katmak için çalışıyor.”