Rekabet Kurumu, geçen yıl Türkiye kökenli şirketlerin dahil olduğu 217 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemine karar verdi, toplam işlem bedeli 163 milyar lira oldu.
Rekabet Kurumu’nun 2023 yılında incelediği 217 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi, Türkiye ekonomisinde önemli bir hareketliliğe işaret ediyor. Bu işlemlerin toplam bedeli yaklaşık 163 milyar lira olarak belirlendi.
Rekabet Kurumu, Türkiye ekonomisindeki hareketliliği yansıtan önemli bir rapor yayımladı. “2023 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”na göre, geçtiğimiz yıl 217 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi incelendi. Bu dönemde Türkiye kökenli şirketler için bildirilen 97 işlemin toplam bedeli 163 milyar lira olarak gerçekleşti.
Kurum, özelleştirmeleri hariç tuttuğunda, incelediği 94 birleşme ve devralma işleminin hedef şirketleri Türkiye kökenliydi ve bu işlemlerin toplam bedeli 162 milyar 555 milyon lira olarak belirlendi. Ayrıca, geçen sene gerçekleştirilen 3 özelleştirme işlemi de incelendi ve bu özelleştirmelerin toplam işlem bedeli yaklaşık 425 milyon lira olarak tespit edildi.
En fazla işlem gerçekleşen sektörler “elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı” ve “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanları oldu. En yüksek işlem değerine ise “hayvansal üretim” alanında rastlandı.
Yabancı yatırımcılar açısından bakıldığında, geçen yıl Türkiye kökenli şirketlere 35 ayrı birleşme ve devralma işlemi gerçekleştirildi. Bu yatırımlarda Almanya 8 işlemle ilk sırada yer alırken, Hollanda 5 işlemle ikinci sırada bulunuyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye kökenli şirketlere yaptıkları yatırımların toplam tutarı yaklaşık 68 milyar lira olarak hesaplandı.
Raporda, yabancı yatırımcıların küresel düzeyde gerçekleştirmeyi planladıkları 149 işlemin 36’sının Türkiye’de, 113’ünün ise yurt dışında olduğu belirtildi. Bu işlemler arasında “bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” gibi sektörler öne çıkıyor.
Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden itibaren ortalama 13 gün içinde karara bağlıyor. Kurulun şu anda devam eden bir nihai inceleme işlemi bulunuyor.