Markalama alanında çalışan ajans Tasarist, çağa ayak uyduran bir gelişmeyi kamuoyuna sundu.
Tasarist yüzde 90’ı yapay zeka ile geliştiren ilk marka Endemic Verse ile geleceğin kapılarını aralıyor.
Tasarist’in bir süredir devam eden, yapay zeka ile bir marka yaratma çalışmaları sonucunda %90’ı yapay zeka tarafından oluşturulan ve metaverse’ün endemik kokularını tüketicinin beğenisine sunan kolonya markası Endemic Verse, satışa sunuluyor. Dünyada bir ilk olan Endemic Verse markası, isimleri yapay zeka tarafından oluşturulan Dreaming Red Petals, Purple Sky Dream, Dreams in Blue olmak üzere üç farklı ürünle raflardaki yerini alıyor. Kokusundan rengine, logosundan ismine kadar tüm detayları yapay zeka kullanılarak tasarlanan marka, alanında dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Kolonya gibi ‘tozlu’ bir kategoriyi yapay zeka ile tekrar ele almamızın nedeni, eski ve yeniyi bir araya getirip tasarımın gücünü ortaya koymak. Endemic Verse ile Z kuşağı için pek de anlamı olmayan bir ürünü yeniden tanımlıyoruz.” şeklinde konuştu. Gelecekte pek çok markanın yapay zeka ile tasarlanacağını da ekleyen Çelik, ajans olarak bu alanda öncü olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.
Ürün görsellerini tasarlarken Mid Journey, marka adı, çeşit adları ve pazarlama metinlerinde ise Rytr isimli yapay zeka botlarının kullanıldığı marka oluşturma sürecinde insan müdahalesi yalnızca gramer düzeltmelerinde oldu. Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik’e göre, yapay zeka teknolojilerinin geldiği nokta, marka ve tüketici ilişkilerini geri döndürülemez bir şekilde değiştirmek üzere.
Yapay zeka ile yaratılan bitkiler NFT’ye dönüştü
3 farklı varyantta kullanılan ve yapay zeka tarafından yaratılan birbirinden farklı 999 çiçek görseli NFT haline getirildi. Toplamda 999 Endemic Verse ürünü ile eşleştirilen bu NFT’ler, ürün satın aldığınızda sizin oluyor. Satın aldığınız bu eşsiz NFT’yi tişörtten profil fotoğrafına kadar birçok farklı şekilde kullanabilmeniz mümkün.
“2 yıldır yapay zeka teknolojilerini işimizde kullanıyoruz”
“Tasarist olarak, yaptığımız tasarımların tüketici testi aşamalarında son 2 yıldır yapay zekadan faydalanıyoruz. Eskiden ‘Eye Tracking’ dediğimiz ‘Görsel Dikkat’ testleri binlerce euro ve günlerce zaman harcamamıza neden olurdu. Artık milyonlarca gerçek ‘Eye Tracking’ verisi üzerine inşa edilmiş bir yapay zeka kullanıyoruz, bize zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Üstelik gerçek ‘Eye Tracking’ testlerine göre daha güvenilir.” diyen Çelik, yapay zekanın aslında hayatımıza çok daha uzun süre önce girdiğini ve çoğu alanda günlük hayatın bir parçası haline geldiğini söylüyor.
Yapay zeka yaratıcılığı daha fazla ortaya çıkaracak
Gelişen yapay zeka teknolojileri, işin operatörlük ve kaba tabirle “angarya” olarak nitelendirilen kısımlarını üstleniyor. Günümüzde aklınıza gelen bir fikri veya görseli ortaya çıkartmak için günler, hatta haftalar süren mesailer yapmak gerekiyor. Maliyeti ise bu işin cabası. Fakat yapay zeka ile istediğiniz görseli elde etmek için dakikalar yetiyor. İhtiyaç duyduğunuz pazarlama metnini dakikalar içerisinde alternatifleriyle birlikte oluşturabiliyor. Bu sayede yaratıcılar zamanlarını saf yaratıcılık için harcayabiliyor.