Lisanslı kuruluşların tamamlaması gereken yükümlülükler ve açık bankacılık faaliyetlerinde lisans almak için son üç aylık süre içine girildi.
6493 sayılı Ödeme Ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri Ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’a (“Kanun”) dayanarak çıkartılan 01.12.2021 tarihli ve 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik[1] (“Yönetmelik”) ve aynı tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ[2] (“Tebliğ”) de yer alan geçiş hükümlerindeki uyum sürelerinin sonuna gelinmektedir. Kuruluşlar için Yönetmelik’in yayıma girdiği tarihten itibaren olan bir yıl sürenin (1 Aralık 2022) son üç ayına girilmiş bulunmaktadır.
2021 yılında yürürlüğe giren Yönetmelik ve Tebliğ ile getirilen geçiş hükümlerinde lisanslı olarak faaliyet gösteren Fintech kuruluşlarının 1 Aralık 2022 tarihine kadar uyum süreçlerini tamamlaması gerektiği belirtilmiştir.
Bununla birlikte Kanun’un 12. maddesinin (g) bendi ile Yönetmelik’te tanımlanan ödeme hizmetinin Yönetmelik kapsamında hesap bilgisi sağlama hizmeti olarak düzenlenmesi ile açık bankacılık faaliyetlerinin T.C. Merkez Bankası’ndan lisan almasının son tarihi Yönetmelik’in yürürlüğe girmesinden en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekmektedir. Zira Kanun’un geçiş hükmü ile birlikte kanun değişikliği öncesinde açık bankacılık hizmeti sunan şirketlerin yönetmelik yayımı tarihinden başlayarak bir yıl içinde T.C. Merkez Bankası’na başvurarak faaliyet iznini yani lisans alması zorunluluğu getirilmişti. Bu nedenle finansal hizmetler alanından dijital bir dönüşüm olan tüm verileri müşterinin izni ile bir arada toplayabilen, işleyebilen ve dijital ortamda sunan ve bu sayede hızlı ve güvenilir bir analiz ortaya koyan açık bankacılık faaliyetlerinin yaptırıma takılmadan devam edebilmesi için kuruluşun faaliyet iznini alması gereken son 3 aylık döneme girilmiş bulunmakta olup son tarih 1 Aralık 2022’dir.
İşbu düzenlemelerin birçok konuda yükümlülük getirdiğini belirtmek gerekir. Veri mahremiyeti, kimlik doğrulama, dolandırıcılık ve kötü niyetli kullanım faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla BKM nezdinde işyeri kayıt sistemi kurulması, fonların korunmasına ilişkin hususlar, risk yönetimi tespiti, bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlamakla gibi birçok konuda yükümlülük getirmektedir.
[1] https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211201-1.htm
[2] https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211201-3.htm