Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen Ekonomik Dönüşüm Zirvesi kapsamında dünyaca ünlü ekonomistler İstanbul’da bir araya gelmeye hazırlanıyor. 29 Eylül’de İstanbul’da yapılacak zirvede, pandemi sonrası dönemde iktisat politikalarındaki dönüşüm ele alınacak.
Dünya ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 salgınının Türkiye’de açıklandığı 11 Mart 2020’den itibaren ekonomik faaliyetler üzerinde birçok olumsuz etki meydana gelmişti. Pandemi; turizm, tıbbi malzeme arzı, diğer küresel arz zincirleri, elektronik ve finans piyasalarından, enerji ve gıda piyasaları ile kapsamlı bir biçimde ekonomik ve sosyal faaliyetlerin hemen hemen tamamını etkilemişti.
Türkiye’nin ilk Ekonomik Dönüşüm Zirvesi niteliğinde olan etkinliğin ana teması da bu gelişmelerden hareketle “Pandemi Sonrası Dönemde İktisat Paradigmasında Dönüşüm ve Yükselen Ülkeler” olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşecek olan zirve, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açılış konuşmasıyla başlayacak.
Zirvenin sonunda yapılacak olan “Yeni Dönemde Kapsayıcı Büyüme Nasıl Sağlanabilir?” oturumuna çevrimiçi katılım sağlanabilecek.
Dünyaca ünlü ekonomistler İstanbul’da
Zirve kapsamında, dünyaca ünlü üst düzey finans ve ekonomi profesyonelleri, sanayi, ihracat ve istihdam merkezli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, ekonomi yazarları, piyasa temsilcileri bir araya gelerek yeni ekonomi ve iktisat politikalarındaki gelişmeleri paylaşacak.
“Türkiye Ekonomi Modeli”nin dünyaya tanıtılacağı zirvede; Türkiye’nin iç ve dış dinamikleri, jeo-stratejik koşulları, Covid-19 salgını ve sonrasında yeni küresel ekonomik düzenin ortaya çıkarmış olduğu fırsatlar ele alınacak. Dünyadaki ekonomik gelişmeler, iktisat politikaları, küresel dengeler, yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme gibi başlıklar alanında önde gelen akademisyenler ve ekonomistler tarafından tartışılacak ve fikir alışverişinde bulunulacak.
Ekonomik Dönüşüm Zirvesi’nde dört başlık kapsamında dört panel yapılacak. Panel konuları ise şu şekilde belirlendi:
- Pandemi sonrası dönemde iktisat politikalarında yeni eğilimler
- Gelişmekte olan ülkeler için yatırım-üretim-ihracat modelinin önemi
- Yeni dönemde altyapı yatırımlarının artan önemi
- Yeni dönemde büyümeyi destekleyici bir finansal mimarinin artan önemi