Pazarlama alanında otomasyon uygulamaları her geçen gün daha çok kullanılır hale geliyor.
Statista’nın verilerine göre 2021’de tüm dünyada pazarlama teknolojileri pazarı 344,8 milyar dolarlık bir hacime ulaştı. Bu alanın en önemli ürün gruplarından biri de pazarlama otomasyonu uygulamaları. Nitekim yine Statista verilerinde pazarlamacılara göre 2020’de en etkin iki dijital pazarlama metodundan biri pazarlama otomasyonu idi. Tüm dünyada müşteri ağına sahip Türk pazarlama teknolojileri markası SmartMessage’ın CEO’su Oğuz Küçükbarak“Pazarlama otomasyonunun heyecan verici evrimini sektörün içinde olan üreticiler olarak heyecanlı bir şekilde izledik ve yeniliklerin uygulayıcıları olarak değişen müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürün ve çözümler oluşturduk. Özellikle e-posta otomasyonu ile başlayan süreç artık farklı kanalların kullanıldığı, firma içi ve dışı verilerin sahneye çıktığı ve gerçek zamanlı müşteri hareketlerinin bile senaryolara girdiği bir hale geldi. Müşterileri daha iyi tanıma ve daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak için pazarlama otomasyonu pazarlamacılar için büyük önem taşıyor” diyerek sözlerini sürdürüyor.
Pazarlama otomasyonunda halen e-posta en yaygın kullanılan başlığı oluştursa da sosyal medya ve içerik yönetimi, dijital reklamlar, kampanya takibi, SMS pazarlama, push bildirimleri ve yeni müşteri adayı oluşturma gibi aktivitelerde de otomasyon pazarlamacıların imdadına yetişiyor. SmartMessage platformunda pazarlama otomasyonu konusunda da tüm dünyaya hizmet sunduklarını belirten Küçükbarak “Otomasyon, markaların müşterilere dokundukları farklı kanalların daha da hareketlenmesini sağlayacak imkanlar içeriyor. Fiziksel dünya ile sanal dünyayı birleştiren senaryoları hayata geçirmek mümkün. Otomasyon ile hem şubelere olan trafiği hem de sanal dünyadaki etkileşimleri artırmak daha zahmetsiz hale geliyor. Bu senaryolardan faydalanan müşterilerimiz pazarlama verimliliklerinin olumlu yönde değiştiğini belirtiyor. Günümüzün aşırı rekabetçi dünyası artık pazarlama ekiplerini de en verimli şekilde çalışmaya zorluyor” sözleriyle otomasyonun verim farkını ifade ediyor.
Daha kolay kullanıma sahip arabirimler otomasyonun yaygınlaşmasına fayda sağladı
Otomasyon ürünlerinin kullanım kolaylığı konusundaki gelişimi de
yaygınlaşma konusunda avantaj getirirken, sadece büyük ekiplere sahip markaların değil KOBİ özelliğindeki firmaların da konuya adaptasyonunu hızlandırdı. İlk başlardaki karmaşık arabirimlerin yerini basit kullanım mantığının aldığını belirten Küçükbarak “Teknik bilgiye hakim olması beklenmeyen pazarlama ekiplerinin artık otomasyon kullanımı konusundaki sorunları sona erdi.
Örnekle kendi ürünümüzde sürükle bırak mantığı ile otomasyon kurgularının oluşturulabilmesini sağlıyoruz. Pazarlamacıların teknik konularla uğraşmak yerine daha iyi kampanyalara ve müşteri deneyimlerine odaklanması gerekiyor. Biz ellerindeki veri ve kanalları hedeflerine en uygun şekilde kullanmaları adına onlara bir oyun alanı oluşturuyoruz. Üzerilerinden operasyonel yük oluşturacak rutin aksiyonları alıp, yaratıcılığa daha çok zaman ayırmalarına aracı oluyoruz. Bu konuya fazla zaman ayırdıkça daha da işlevsel otomasyon senaryoları ortaya çıkıyor” diyor.
Entegrasyon konusuna dikkat
Pazarlama otomasyonu başarısında seçilecek ürün ve uygulamalar büyük önem taşıyor. Özellikle ilk etapta entegrasyon konusunun altını çizen Oğuz Küçükbarak “Pazarlama otomasyonunda farklı kanalları kullanarak verim almak isteyen markalar veri kaynaklarının birbiriyle sorunsuz bir şekilde konuşabildiğinden emin olmalı. Biz uzun yıllardır entegrasyon konusuna ciddi eğilen markaların arasında geliyoruz, pazarlamacıların kullandığı şirketiçi ve dışı uygulamaların dijital kanallarla doğru haberleşmesi titizlendiğimiz konuların başını çekiyor. Otomasyon konusunda tüm dünyada başarıya engel faktörlere yönelik anketlerde genelde entegrasyonun ilk sırada geldiğini gözlemiyoruz. Bu konuda yatırım yapmak isteyen kurumların ürün yeteneklerinin yanı sıra bu konuya da dikkat etmesini şiddetle tavsiye ediyoruz” sözleriyle başarılı otomasyona giden yoldaki önemli mihenk taşlarından birinin altını çiziyor.