Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin çatı kuruluşu GEN Türkiye; Denizi’de girişimcilik kampüsü açtı. GEN Türkiye tarafından 15 Ekim Cumartesi günü DEGİAD ev sahipliğinde TÜSİAD, TÜRKONFED, Habitat Derneği ve KAGİDER ortaklığında Denizli Girişimcilik Zirvesi düzenlendi. Girişimcilik ekosisteminin önemli aktörlerini konuşmacı ve davetli olarak Denizli’de bir araya getiren Zirve kapsamında Türkiye’nin ilk girişimcilik merkezinin açılışı da yapıldı.
Yaklaşık 200 ülkede aktif çalışmalar yürüten Global Girişimcilik Networkü’nün (GEN) bir parçası olarak kurulan GEN Türkiye, girişimcilik dünyasına yönelik etkinliklerle adından söz ettiriyor. Sivil toplum, girişimcilik ve dijital dönüşüm dünyasının önde gelen temsilcilerinin, deneyimlerini genç girişimcilerle paylaştığı Zirve’de, dünyadaki üçüncü, Türkiye’nin ise ilk girişimcilik merkezi olan GEN Campus’un açılışı da yapıldı.
Girişimcilik, sivil toplum ve dijital dönüşüm dünyasının önde gelen temsilcilerinin deneyimlerini aktardığı oturumlar ile devam eden Zirve kapsamında, girişimcilik politikaları, uluslararası yatırım fırsatları ve girişimcilik ekosisteminin hızlandırıcı ve destekleyici aktörleri mercek altına alındı. Girişimcilik Ekosistemine Artı Değer Katmak, Girişimcilik Ekosisteminde Uluslararası Yatırım Fırsatları, Girişimcilik Ekosisteminde Uluslararası Yatırım Fırsatları ve Girişimcilik Politikaları başlıklı dört farklı oturumun gerçekleştiği zirvede, girişimcilik ekosisteminin hızlandırıcı ve destekleyici aktörleri masaya yatırıldı.
GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, dünyayı etkisi altına alan mevcut ekonomik konjonktürde girişimcilik ekosistemindeki fırsatları ortaya koymak ve ekosistemi geliştirmek için global ekosistemlerle olan network, iletişim ve iş birliklerinin artırılmasının çok önemli olduğuna inandıklarını kaydetti.
“Türkiye’de girişimciliğin artması üç ana amacımızdan biri”
Zirvenin açılış konuşmacılarından GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Hazır, GEN Campus içerik ve programları hakkında açıklamalarda bulundu. Hazır, Türkiye’de girişimciliğin artmasının üç amaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bu doğrultuda 2022 yılı içerisinde çeşitli programlar hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri olan Startup Huddle etkinlikleriyle girişimcilik serüvenlerinin henüz başındaki girişimlerin mentorlar ve diğer girişimcilerle bir araya gelmelerini sağlayacağız. Özellikle gençlerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi ve girişimlerin ihtiyacı olan yetişmiş, nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için de dijital beceri geliştirme programlarını; özel sektör ve sivil toplumdan paydaşlarımızın desteğiyle planlayıp uygulayacağız. Hızlandırıcı programlar, mentorluk programları, demo day ve networking etkinlikleriyle girişimlerin birbirinden öğrenmelerine ve kapasitelerinin güçlenmesine katkı sağlayacağız” açıklamalarında bulundu.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, son üç yılda global ekonomide büyük değişimler yaşandığını belirterek, sağlıklı büyüme, güçlü istihdam ve yatırım için Türkiye’nin öngörülebilirliği yüksek, istikrarlı ve sürdürülebilir politikalara ihtiyacı olduğunu söyledi. Turan, öte yandan girişimcilik ekosisteminin son yıllarda gösterdiği performansın, geleceğe yönelik umutları güçlendirdiğini, zorlu üç yılda girişimcilik ekosisteminin ikisi decacorn olmak üzere, 6 unicorn çıkardığını, 2021 yılında Türk girişimlerin 294 yatırım turunda toplamda 1,5 milyar doları aşkın melek ve girişim sermayesi yatırımı çektiğini ifade etti. Turan, eylül ayı sonunda yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi 2022 Raporu’nda Türkiye’nin yıl bazında 4, son iki yıla bakıldığında da 14 puan yükselerek, ilk defa üst-orta gruptaki 40 ülke arasına girmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Küresel İnovasyon Endeksi 2022 Raporu’na ilişkin detaylar için tıklayın: http://isvegirisim.com/2022/09/kuresel-inovasyon-endeksi-2022-raporu-aciklandi/