Birleşmiş Milletler tarafından benimsenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin beşinci maddesinde yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine ilişkin olarak Avrupa Birliği Mali Destek Programları kapsamında yeni bir proje geliştirildi. “İstihdamın Dijital Yolu” Projesi ile kadınların dijital dünyada daha fazla var olması hedefleniyor. Projenin Ekim 2023’te tamamlanması bekleniyor.
Avrupa Birliği Mali Destek Programları kapsamında hayata geçirilen “İstihdamın Dijital Yolu” Projesi ile işsiz veya kariyerine ara vermiş 15-29 yaş aralığındaki kadınlara destek verilerek dijital mesleklerde istihdam edilmeleri sağlanacak. Projeye dahil olan kadınlara; dijital hikaye anlatımı, yönlendirme ve kolaylaştırma, destek ve dahil etme eylemlerine dayalı yüksek kaliteli kariyer rehberliği sağlamak hedefleniyor. Kadınların dijital kariyerlerinin temellerini atmalarına yardımcı olan proje; kadınları başarılı adımlar atmaları için motive etme, eğitme, onlara tavsiye verme ve destekleme konusunda kapasitesini geliştirme amacıyla yenilikçi bir uygulamalı öğrenme yolculuğu sunmayı vadediyor.
Proje ile hedeflenen esas amaç; dijitale yönelik anlayış ve tutumlara katkıda bulunmak için, işsiz veya kariyerine ara verdikten sonra geri dönmek isteyen, iş dünyasında dışlanma riski altında bulunan 15-29 yaş aralığındaki kadınların kariyer sahibi olmasına önayak olarak yüksek ücretli ve yüksek vasıflı alanlara katılımlarını, istihdam edilebilirliklerini ve ekonomik güvenliklerini artırmak.
İspanya Valensiya’daki Quart De Poblet Belediyesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projeye Malta, Hollanda ve Bulgaristan da dahil oldu. Proje ekibinde ise; Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağrı Bulut proje koordinatörü, İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman ise proje uzmanı olarak yer alıyor.
Yerel yönetimler ve politika yapıcılarının, kadınların dijital mesleklere geçişini teşvik eden yenilikçi bir öğrenme yöntemi sağlamasıyla onları güçlendirmeyi amaçlayan proje yaklaşık 138 bin Euro fon desteğine sahip.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin beşinci maddesinde yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kapsamında ise öncelikle, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi gibi birincil haklar başta olmak üzere; yöneticilik pozisyonlarındaki kadınların oranının artırılması, kadınların ekonomik kaynaklara ulaşmasında ulusal yasalara uygun olarak eşit haklara sahip olmaları için reformlar yapılması, kadınların güçlenmelerinin ilerletilmesi için özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere etkinleştirme teknolojisinin kullanımının geliştirilmesi gibi hedeflere ulaşılması amaçlanmaktadır.