Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan “Dünya Enerji İstihdamı” raporu, küresel enerji sektöründe önemli bir istihdam artışını ortaya koydu. Güneş enerjisi, rüzgar, elektrikli araçlar, bataryalar, ısı pompaları ve kritik mineral madenciliği gibi temiz enerji teknolojileri, sektördeki milyonlarca iş fırsatını şekillendirirken, bu alanlarda kalifiye insan kaynağına olan talebin arttığı vurgulandı.
Rapora göre, 2022’de küresel enerji sektöründe istihdam, salgın öncesi 2019 seviyesine kıyasla 3,5 milyon artarak 67 milyon kişiye ulaştı. Temiz enerji sektörlerindeki istihdam ise 4,7 milyon artarak toplamda 35 milyona yükseldi. Fosil yakıt sektöründe ise istihdam, salgın sonrası toparlanma sürecinde 32 milyonla hala 2019 seviyesinin 1,3 milyon altında kaldı.
Çin, 19,3 milyon istihdamla dünya genelinde enerji sektörü istihdamının lideri konumunda bulunurken, Hindistan 8,4 milyon enerji istihdamıyla ikinci sıradaydı. Bölgeler bazında Asya Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Orta ve Güney Amerika, Orta Doğu ve Avrasya’da enerji sektöründeki istihdam çeşitlilik gösteriyor.
Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar ve ısı pompaları gibi temiz teknolojiler, 2019’dan bu yana görülen istihdam artışının büyük bir kısmını oluşturdu. Bu beş sektör arasında en fazla istihdam sağlayan güneş enerjisi, 4 milyon kişiye istihdam sağlayarak açık ara lider konumunda. Elektrikli araçlar ve bataryalar sektörü ise yüzde 148’lik büyüme ile dikkat çekti.
IEA’nın raporunda yapılan ankete göre, temiz enerji teknolojilerindeki iş gücü eksikliği, bu alandaki faaliyetlerin artmasının önündeki önemli bir engel olarak belirlendi. Uzmanlık gerektiren alanlarda olduğu kadar bilim, teknoloji ve mühendislikte de nitelikli iş gücü talebi artıyor.
Küresel enerji sektöründeki çalışanların yüzde 36’sının yüksek vasıflı mesleklerde yer aldığı belirtilirken, IEA’nın Net Sıfır Emisyon 2050 senaryosuna göre, temiz enerjide 2030’a kadar 30 milyon yeni iş fırsatı doğacak. Fosil yakıt sektöründe ise 13 milyon pozisyonun risk altında olduğu öngörülüyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, temiz enerji dönüşümündeki büyümenin dünya genelinde milyonlarca iş fırsatı yarattığını ancak bu fırsatların yeterince hızlı bir şekilde değerlendirilmediğini belirtti. Birol, hükümetler, endüstri ve eğitim kurumlarının enerji ve iklim hedeflerine ulaşabilmek için temiz enerji projelerine odaklanmaları ve uzmanlık sağlayacak programları hayata geçirmeleri gerektiğini vurguladı.