NASA, Mars keşif araçlarıyla iletişimi, Güneş’in araya girmesi sebebiyle yaklaşık iki hafta boyunca sağlayamayacak. CNN’nin haberine göre, her iki yılda bir meydana gelen bu iletişim kesintisi, 11 Kasım’da başladı ve 25 Kasım’a kadar devam edecek.
Güneş Radyo Sinyallerini Bozuyor
Söz konusu kesinti süresince, Güneş’in dış atmosferinden yayılan yüksek enerjili gazlar, NASA’nın Mars yüzeyindeki keşif araçlarına yönlendirdiği radyo sinyallerini bozabilir. Bu durum, yörünge ve yüzeydeki araçların görevlerini tehlikeye atabilir.
Mars yüzeyindeki Curiosity ve Perseverance keşif araçları, kesinti öncesinde aldıkları talimatlar doğrultusunda Mars’ın hava durumu, yüzey koşulları ve radyasyon değişikliklerini izlemeye devam ediyor. Perseverance, hava keşif aracı Ingenuity Helikopteri ile birlikte bu süreçte uçuş yapmayacak.
Mars Yörüngesindeki Araçlar Görevlerine Devam Ediyor
Mars yörüngesindeki Reconnaissance ve Odyssey uzay araçları, “Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi” (MAVEN) uzay aracının Mars atmosferindeki değişiklikleri gözlemlemeye devam ediyor. NASA, süreç sona erdikten sonra Mars’taki görevlerin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini kontrol edecek.
NASA’dan yapılan açıklamaya göre, “Moratoryum” olarak adlandırılan bu kesintinin ardından, Mars yörüngesindeki uzay araçları bekleyen bilimsel verileri Dünya’ya iletecek ve yeniden talimat almaya başlayacak. NASA, Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL) Mars Aktarma Ağı yöneticisi Roy Gladden’ın ifadesine göre, ekipler gelecek haftalarda sinyal alabilecek ve uzay araçlarının durumunu kontrol edebilecek. Bu süreçte, sağlıklı çalışıp çalışmadıkları değerlendirilecek.