Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, esnek zeminlere uygulanabilen, verimliliği yüzde 30 artırılmış yeni nesil ince film güneş pillerini tanıttı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, güneş enerjisi teknolojisinde devrim niteliğinde bir adım attı. Üniversitenin Fizik Bölümü önderliğinde geliştirilen yeni ince film güneş pilleri, nano boyutta sentezlenen grafen film sayesinde eski modellere kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha yüksek verim sunuyor.
3 Yıllık Ar-Ge Çalışmasının Meyvesi: Yüksek Verimli Güneş Pilleri
Üniversite bünyesindeki Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülen 3 yıllık yoğun Ar-Ge çalışmaları, bu yenilikçi güneş pillerinin doğuşunu sağladı. TÜBİTAK destekli bu proje, iki boyutlu nano malzemelerin ince film güneş pillerine uygulanmasıyla hücre verimini artırmayı hedefliyor.
Bu yeni güneş pilleri, sadece 1-2 mikron kalınlığında, yani geleneksel silisyum tabanlı güneş pillerine kıyasla 100 kat daha ince. Bu inovasyon, gelen güneş ışığını daha etkili soğurarak, yüksek hücre verimine ulaşmamızı sağlıyor. Ayrıca, bakır, çinko, kalay ve sülfür gibi doğada bolca bulunan elementlerin kullanımı maliyeti düşürüyor.