Otomotiv sekörü, bir çok sektörle bağlantılı olup küresel ekonomi ve ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknolojik gelişmeyi hızlandıran, yenilikçi ve rekabetçi bir sektör olan otomotiv sektörünün her sektörde olduğu gibi sektörüne özel bazı sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların yenilikçi stratejiler geliştirilerek çözülmesi otomotiv sektörünün katkılarından maksimum düzeyde yararlanılması için önem arz etmektedir.
Otomotiv sektörünün sorunları arasında; çip krizi, tedarik zincirindeki aksaklıklar, yüksek üretim maliyeti, çevresel problemler ve atık yönetimi, elektrikli araçlara geçiş maliyeti, yerli otomotiv kullanımının düşüklüğü gösterilebilir.
- Çip Krizi: Otomobillerin çok sayıda parçasında kullanılan yarı iletkenlerin tedarik edilmesinde yaşanan bir problemdir. Bu problemin sebebi olarak pandemi sonrasında artan elektronik cihaz talepleri, çip üreticilerinin daha yüksek kâr elde edebileceği sektörlere öncelik tanıması ve ukrayna savaşının olduğu tahmin edilmektedir. Söz konusu problemin otomotiv sektörüne yansıması ise otomotiv sektöründe araç fiyatlarının artması, talep dengesinin bozulması ve üretim bantlarının durması şeklinde olmuştur. Günümüzde Çip Krizi 2020 yılındaki kadar yaygın olmasa da halen devem etmekte olup yıl sonuna kadar üretimleri etkilemeye devam edeceği öngörülmektedir.
- Tedarik Zinciri Aksaklıkları: Otomotiv üretimi küresel tedarik zinciri gerektirmektedir. Tedarik zincirinin herhangi bir nedenle (örneğin lojistik sebepler, parçaların temin edilememesi gibi nedenlerle) etkilenmesi durumunda üretimde gecikme ve eksiklikler söz konusu olmaktadır. Bu durum araç üretim ve teslimatını aksatırken fiyatların artması ve müşterilerin memnuniyetinin azalmasına neden olmaktadır. Tedarik zinciri sorunlarının çözülmesi için çevresel açıdan sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturulabilecek ve lojistik süreçlerinin iyileşmesi için farklı stratejiler benimsenebilecektir.
- Yüksek Üretim Maliyeti: Otomobil üretimi için kullanılan yüksek kaliteli malzemeler, otomobil üretimi kapsamında iş gücü maliyetleri, işçi sendikaları ile yapılan anlaşmalar, yüksek kalite standartları ve verimliliğe ulaşmak için yapılan yatırımlar üretim maliyetini arttıran kalemler arasında sayılmaktadır. Bununla beraber, değişen tüketici tercihleri doğrultusunda yeni teknoloji ve ürünleri geliştirmek için yapılan Ar-Ge çalışmaları da otomotiv sektöründeki yapılan maliyetli harcamalardan biridir. Otomotiv üreticileri verimliliği arttırıken kâr marjlarını korumak için maliyetlerini yönetmek ve doğru fiyatlandırma stratejisi oluşturmak durumundadır.
- Çevresel Problemler ve Atık Yönetimi: Otomobil üretimi ve kullanımında çok sayıda atık oluşmaktadır. Bu atıkların yönetilmesi, geri dönüşümün sağlanması ve atık azaltma stratejilerinin benimsenmesi sürdürülebilirliğin sağlanması açısından otomotiv üreticileri için oldukça önemlidir. Bununla beraber, Otomobil kullanımında kullanımda fosil yakıt sebebiyle sera gazı emisyonları oluşmakta ve iklim değişikliğini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple otomotiv sektöründe çevre dostu teknolojilerden biri olan elektrikli araç kullanımına yönelme artış göstermiştir.
- Elektrikli Araçlara Geçiş Maliyeti: Elektrikli araçlara geçiş maliyeti çok sayıda fakötre bağlı olup ülkeden ülkeye, şirketten şirkete farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak elektrikli araçların otomotiv üreticileri ve tüketiciler üzerindeki etkileri şu şekildedir; Otomotiv üreticileri, elektrikli araçların motor ve şarj sistemlerinin farklı olması sebebiyle sıradan içten yanmalı motorlu araçlardan daha maliyetli araçlar üretmektedir. Otomotiv tüketicileri ise, elektrikli araçların daha düşük enerji maliyeti ve daha az bakım gerektirmesi gibi nedenlerle uzun vadede tasarruf yapabilmektedir. Bu yönüyle elektrikli araçların sürdürülebilir bir seçenek olacağı değerlendirilmektedir.
- Yerli Otomotiv Kullanımının Düşüklüğü: Otomotiv sektöründe müşteriler tarafından yerli ürün kullanımının tercih edilmesi ülke ekonomisi açısından oldukça önemli bir faktördür. Ancak ülkemizde otomotiv sanayinde yerli ürünler çoğunlukla kalite, teknoloji ve maliyet gibi nedenlerle tercih edilmemektedir. Bu durum ülkedeki cari açığın artmasına sebep olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi için yerli üreticilerin desteklenmesi, ürün kalitelerinin arttırılması, çağa ve teknolojik gelişmelere uygun ürünler geliştirilmesi ve toplumun yerli ürün kullanımı konusunda teşvik edilmesi önemli olacaktır.
Özetle, otomotiv sektörü hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça önemli bir sektörüdür. Çok sayıda kişiye istihdam sağlayan ve birçok sektörle bağlantılı olan otomotiv sektöründe; rekabet, teknolojik yeniliklerin hızla artması, artan maliyetler, tüketici ihtiyaçlarının değişmesi gibi nedenler birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunların sürdürülebilir ve uygun stratejilerle çözülmesi hem üreticiler hem de tüketiciler açısından önem arz etmektedir. Zira sorunların çözülmesi halinde üreticiler sektörün avantajlarından yararlanacak, tüketicilerin ihtiyaçları karşılanacak, çevresel sorunlar azalacak ve ekonomik büyümenin sağlanması için önemli adımlar atılmış olacaktır.