FAO’nun küresel yol haritası, iklim finansmanının önemini vurgulayarak, herkes için erişilebilir iyi gıda hedefi doğrultusunda gıda sistemlerini dönüştürmeyi amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine uygun olarak açlığı ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan “Küresel Yol Haritası” sürecini başlattı. FAO tarafından yapılan açıklamada, 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması çerçevesinde insan kaynaklı sera gazı salınımlarının neden olduğu küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama amacını taşıyan bu yol haritasının, 2030’a kadar 600 milyon insanın kronik açlıkla karşı karşıya kaldığı bir dönemde dönüştürücü bir değişim öngördüğü belirtildi.
Açıklamada, Dubai’de devam eden BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) anlatılan gıda sistemleri ile iklimi uzlaştırmaya yönelik yol haritasında, temiz enerji, balıkçılık, gıda israfı, orman ve sulak alanlar, sağlıklı beslenme, hayvancılık, toprak ve su gibi 10 farklı alanda 120 eylem öngörüldüğü vurgulandı.
Yol haritasının, tarım-gıda sistemlerinin net emisyon salıcılardan karbon yutuculara dönüşmesi çerçevesinde açlığı sonlandırmayı hedeflediği ifade edilerek, “Yol haritası, 2030’a kadar 2020’ye nazaran tarım-gıda sistemlerinden kaynaklanan emisyonları yüzde 25 azaltmayı, 2035 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı ve bunları 2050 yılına kadar bir karbon yutağına dönüştürmeyi amaçlıyor” denildi.
FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, açıklamada, “FAO’nun küresel yol haritası, bugün ve yarın herkes için iyi gıdaya ulaşmak amacıyla gıda sistemlerini dönüştürmek için iklim finansmanının önemini vurguluyor.” değerlendirmesinde bulundu.