Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’de para politikasının reel ekonomiye daha fazla etki etmesi, Çin’de yaşanan emlak krizinin tüketim ve yatırımı baskı altına alması, ve Avrupa’da ekonomik büyümenin sınırlı iyileşme göstermesi nedeniyle küresel makroekonomik büyümenin 2024 yılında yavaşlamasını öngördü.
Fitch Ratings’ten yapılan açıklamaya göre, ABD’de para politikasının reel ekonomiye olan etkisinin artması, Çin’deki emlak krizinin tüketim ve yatırım üzerinde baskı oluşturması, ve Avrupa’daki ekonomik büyümenin sadece marjinal düzeyde iyileşmesi, küresel görünümü olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, makroekonomik zayıflıkların küresel kredi baskılarını devam ettirdiği ve genel makroekonomik yavaşlamanın yüksek faiz oranları ile birleşerek küresel kredi için zorlu bir ortam oluşturabileceği belirtiliyor.
Ayrıca, Fitch’in değerlendirmesine göre, ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere’de politika faizlerinin 2023’ün üçüncü çeyreğinden bu yana sabit kaldığı ve sıkılaşma döngüsünde muhtemelen zirveye ulaşıldığı ifade ediliyor. Ancak, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz indirimi yapabileceği öngörülüyor, ancak bu gevşemenin piyasalardaki beklentilerden daha yavaş ve sığ olabileceği vurgulanıyor.