Türkiye, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 80 bin 559 endüstriyel tasarım başvurusuyla dünya genelinde Çin’in hemen ardında ikinci sıraya yerleşti. Yüksek teknoloji kullanımı ve AR-GE çalışmalarına verdiği önemle dikkat çeken Türkiye, endüstrinin çeşitli alanlarında yaygınlaşan bu yaklaşımıyla katma değerli ürün üretimine odaklanmış durumda.
Ülkemiz, son dönemde gerçekleştirdiği AR-GE ve tasarım merkezi yatırımlarının meyvelerini topluyor. 1623 AR-GE ve tasarım merkezine ev sahipliği yapan Türkiye, bu alandaki faaliyetlerini hızlandırarak dünya genelinde öne çıkıyor.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayımlanan 2023 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre, küresel endüstriyel tasarım başvuruları 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 3 azalarak 1,1 milyon başvuruya geriledi. Ancak Türkiye, 80 bin 559 başvuru sayısıyla bu alandaki etkinliğini gözler önüne serdi.
Özellikle Çin’de endüstriyel tasarım başvurularında geçen yıl ciddi bir düşüş yaşanırken, Türkiye bu alanda Çin’in hemen arkasında ikinci sıraya yerleşti. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD ve Güney Kore de endüstriyel tasarım faaliyetlerinde öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.
Endüstriyel tasarım alanında Çin’in 841 bin 164 başvuruyla lider olduğu görülürken, Türkiye 80 bin 559 başvuru sayısıyla bu alandaki güçlü konumunu sürdürdü.
Ayrıca, Türkiye’nin eşdeğer tasarım sayılarında da yükselişte olduğu gözlemleniyor. Geçen yıl en yüksek eşdeğer uygulama tasarım sayısı 1,4 milyonla Çin’de gerçekleşirken, Türkiye bu alanda en fazla artış kaydeden ülkeler arasında bulunuyor.
Endüstriyel tasarım başvurularında öne çıkan sektörler arasında yüzde 17,2 ile mobilya ve ev eşyaları, yüzde 15,6 ile tekstil ve aksesuar, yüzde 12,4 ile alet ve makineler ile yüzde 9,1 ile elektrik ve aydınlatma yer alıyor. Türkiye ise özellikle reklam ile alet ve makinelerde yüzde 31,6’lık oranla ön plana çıkıyor.