Fitch Ratings’in analizine göre, Türkiye, Hindistan, Rusya gibi gelişmekte olan dokuz büyük piyasaya 2023 yılında net sermaye akışının 200 milyar dolarla son on yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Bu olumlu trend, daha yüksek büyüme potansiyeli ve Fed’in faiz indirim beklentileriyle destekleniyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan piyasalara yönelik net sermaye akışlarının bu yıl 200 milyar dolarla son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını öngördü. Bu beklenti, Türkiye, Hindistan, Rusya, Endonezya, Güney Afrika gibi dokuz büyük gelişmekte olan piyasayı kapsıyor ve 2013’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye işaret ediyor.
Dört Ana Kategori Altında İncelenen Sermaye Akışları
Fitch’in analizine göre, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları; doğrudan yabancı yatırımlar, portföy öz kaynakları, portföy borçları ve banka akışları olmak üzere dört temel kategoriden oluşuyor. Analiz, Çin hariç gelişmekte olan piyasalara odaklanarak, gelişmiş ekonomilere kıyasla daha yüksek büyüme potansiyeli ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin bu akışları tetikleyeceğini belirtiyor.
Yüksek Sermaye Akışının Nedenleri ve Etkileri
Gelişmekte olan piyasalardaki bu olumlu sermaye akışı trendi, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında daha yüksek getiri arayışı ve risk iştahındaki artışla açıklanabilir. Fitch, bu akışların gelişmekte olan ülkelerin Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 2,2’sine ulaşacağını tahmin ediyor. Bu durum, doğrudan yabancı yatırımların ön plana çıktığı ve Hindistan, Brezilya, Meksika, Endonezya gibi ülkelerin kalıcı net sermaye girişleri kaydeden destinasyonlar olarak öne çıkacağı bir tabloyu işaret ediyor.
Gelişmekte Olan Piyasalardaki Sermaye Akışındaki Oynaklık
2007’de 408 milyar dolarla zirve yapan ve GSYH’nin yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen sermaye akışı, 2015’ten itibaren önemli ölçüde zayıflamıştı. Son iki yılda oynaklık gösteren bu akışlar, 2022’de negatife dönmesine rağmen, 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla özellikle Rusya’dan çıkışlardaki artışın etkisiyle toparlanma eğilimine girmiştir.