TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini ve enflasyon kontrolünün kaybedildiğini, ancak son dönemde politikalarda görülen U dönüşünün olumlu etkiler yarattığını belirtti.
Koç Üniversitesi ve Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) iş birliği ile düzenlenen Ekonomik Araştırma Forumu’nun (EAF) “2024 yılında Türkiye Ekonomisi” konulu konferansında konuşan TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye ekonomisinin 2013 yılından bu yana zor bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte ekonominin ivme kaybettiğini, enflasyonda ise kontrolün kaybedildiğini vurguladı. Altınsaç, bu süreçte uygulanan bazı global temada geçerliliği kalmayan politikaların maliyetine dikkat çekti.
Altınsaç, yaşanan kayıpların öngörülebilir olduğunu ve bu süreçte dönüşü mümkün kılabilecek fırsatların doğru kullanılamadığını belirtti. Ancak, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren ekonomi politikalarında gerçekleşen bir U dönüşü sayesinde Türkiye’nin CDS’lerinin 300 puanın altına indiğine işaret etti.
Enflasyon konusunda ise Merkez Bankası’nın tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini öngören Altınsaç, iç talebin beklenenden çok daha güçlü olduğuna ve bu durumun servis enflasyonundaki hareketlilikle kanıtlandığına dikkat çekti. Altınsaç’a göre, sadece Merkez Bankası’nın politikaları yetersiz kalmakta; maliye politikalarının da bu sürece daha fazla destek vermesi gerekmekte. Özellikle geçen yılın temmuz ve ağustos aylarının bu konuda kaybedildiğini ifade eden Altınsaç, daha güçlü faiz artışlarının gerekliliğine vurgu yaptı.
Sanayi sektöründe son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını belirten Altınsaç, Türkiye ekonomisinin başarısının temelde TL’nin seviyesine değil, reel sektördeki verimlilik artışına bağlı olduğunu vurguladı. Bu analiz, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları ve bu zorlukların üstesinden gelmek için uygulanması gereken politikalara dair önemli bir perspektif sunuyor.