ALJ Finans Üst Yöneticisi (CEO) Volkan Döşoğlu, binek araçlarda bireysel müşteriler için uygulanan sınırlandırmalar dışında hareketliliğin devam ettiğini belirtti. Döşoğlu, finansman şirketlerinin yerli üretimi destekleyecek şekilde onay oranları ve kredilendirme oranları konusunda sektöre destek verdiğini açıkladı. Toplam taşıt kredi hacminin yaklaşık 380 milyar liraya ulaştığını belirten Döşoğlu, bunun 285 milyar lirasının ticari segmentteki müşterilere verilen kredilerden oluştuğunu vurguladı.
Filo Müşterileri ve Krediye Erişim
2024 yılının ilk çeyreğinde filo pazarının büyümeye devam ettiğini ifade eden Döşoğlu, filo müşterilerinin krediye erişiminin önemli bir konu olduğunu belirtti. Özellikle KOBİ’lerin bu alanda sınırlı hareket alanına sahip olduğunu ve piyasa gelişmelerinden etkilendiklerini aktardı. Döşoğlu, filo kiralama sektöründe sürdürülebilirliğin temel taşının krediye erişim olduğunu vurguladı.
Ticari Segmentte Müşteri Dağılımı
Döşoğlu, 2023 yılına kadar bireysel müşteri ağırlığının yüzde 85’lere çıktığını ancak 2023 yılı son çeyreğinde müşteri dağılımının kademeli olarak ticari kredi segmentine kaydığını belirtti. Güncel olarak ticari kredi ağırlığının yüzde 50’nin üzerine çıktığını aktaran Döşoğlu, 2024 Ocak-Mart döneminde otomotiv sektöründe talebin yoğun olduğunu ve tüketicinin araca rahat ulaşabilmesi sebebiyle hareketli bir dönem geçirildiğini açıkladı.
Kredilendirme ve Talep Dinamikleri
Araç fiyatlarındaki artışla doğru orantılı olarak bireysel kredilerde kredilendirme kademelerinin artmamasının, piyasadaki talebi zorladığını belirten Döşoğlu, ilk 6 ayda bütçelenen rakamlara ulaşacaklarını ve yılın son çeyreğinde sektörün hareketlenmesini beklediklerini ifade etti. Vergi levhalı ve tüzel müşterilerin genellikle 24 ay vadeyi tercih ettiklerini belirten Döşoğlu, 1 milyon lira ile 1.5 milyon lira aralığında kredi miktarı talebinde bulunulduğunu gözlemlediklerini aktardı.