Hamit VAROL Seramik, çimento, cam sektörlerinin ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran, 2 binin üzerinde üyesiyle de tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), üç sektör için de ayrı ayrı sürdürülebilirlik eylem planı hazırladı. Bu kapsamda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sürdürülebilirlik analizleri gerçekleştirilerek sektörlerin ekonomik, çevresel ve sosyal dönüşümüne yönelik strateji ve eylemleri belirlendi.
Sektörlerin Acil Kaynak Desteğine İhtiyacı Var
Ancak 3 sektör de karbon nötür hedeflerini tutturabilmek için devletten acil kaynak desteği bekliyor. Verilen bilgiye göre, Türkiye’deki çimento firmaları karbon yakalama teknolojileri için 25 milyar dolar kaynağa ihtiyaç duyuyor. Yeşil dönüşüm yatırımları için ise cam sanayinin 3 milyar dolar, seramik sanayinin ise 3 milyar dolar acil desteğe ihtiyacı var.
Finansman Kaynakları Genişletilmeli
ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, 3 sektörde 31 milyar doları bulacak olan yatırım maliyetini firmaların tek başına gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını belirterek, devletten uygun şartlarda uzun vadeli kredi talep ettiklerini dile getirdi. Çenesiz, “Firmalar olarak biz bu maliyetin altından kalkmamız mümkün değil. Bu yüzden dönüşümün desteklenmesi için devletten uygun maliyetli uzun vadeli kredi desteği ve finansman kaynaklarının genişletilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Beklentiler ve Öngörüler
ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, sektörlerin sürdürülebilirlik yolculuğunda zorlu ancak kaçınılmaz bir süreçten geçtiklerini ifade ederek, ihracatta yerli katma değerin en yüksek olduğu sektörler arasında yer aldıklarını ve ihracatlarının büyüme ivmesini yeniden yakalayacaklarını öngördüklerini belirtti.
Karbon Vergisi ve Geri Dönüşüm
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2026’dan itibaren Sınırda Karbon Vergisi’nin devreye gireceğini vurgulayarak, gerekli hazırlıkların yapılmaması durumunda sektörlerin milyonlarca dolar karbon vergisi ödemek zorunda kalacaklarını belirtti. ÇCSİB Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ise cam sektöründe geri dönüşüm oranlarının yetersizliğine dikkat çekti ve enerji tasarrufu sağlayan cam ürünlerinin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.