SGK ve GSS Harcamaları Üzerine 2023 Raporu Yayınlandı
Devletin sunduğu sağlık hizmetlerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan maliyetleri ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) harcamalarının detayları açıklandı. Sağlık ekonomisi, gerçek yaşam veri analizi, medikal bilgi yönetimi ve iş geliştirme alanlarında uzmanlaşmış olan ECONiX Araştırma, 2023 yılına ait Türkiye Kamu Sağlık Sigortası Harcamaları Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Bu rapor, SGK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan açık veriler kullanılarak, Ayşe Nazlı Yıldırım ve İrem Artaş’ın araştırmalarıyla, Ekin Begüm Özdemir, Öznur Seyhun ve Dr. Güvenç Koçkaya’nın danışmanlığında hazırlandı.
Rapor, Türkiye’de SGK Genel Sağlık Sigortası’nın bütçe fazlasının 2023’te bir önceki yıla göre %153 oranında arttığını ortaya koyuyor.
2015’ten Bu Yana Sürekli Bütçe Fazlası
SGK ve GSS bütçelerinin yanı sıra, bütçeleri etkileyen hastane müracaatları, müracaat fatura tutarları, reçete sayıları ve reçete fatura tutarlarındaki değişimleri de araştıran rapor, SGK GSS kapsamında toplanan primler ve buradan yapılan sağlık harcamalarını derinlemesine değerlendirdi. 2015 yılına kadar bütçe açığı veren SGK GSS’nin, 2015 sonrası her yıl bütçe fazlası vermesi dikkat çekti. Raporun bulgularına göre, 2021 yılında bütçe fazlası 13 milyar TL iken, 2022’de bu rakam 42 milyar TL’ye, 2023’te ise 107 milyar TL’ye ulaşmış durumda.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ECONiX Yönetim Ekibi Üyesi Öznur Seyhun, “2023’teki bütçe fazlası, 2022’ye kıyasla %153’lük bir artış göstermektedir. 2015’ten beri gözlemlenen ve akademik çalışmalara konu olan GSS bütçe fazlası trendinin birçok sebebi olabilir. Daha da önemlisi, özellikle mali disiplinin ve sıkı para politikası koşullarının uygulandığı bu dönemde, bu bütçe fazlasının sağlık ekonomisinin doğru alanlarına aktarılması ve verimlilik odaklı kullanılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
2023’te Hastane Müracaatları ve Reçete Sayıları Arttı
Sağlık enflasyonu, sağlık sektöründeki üretim maliyetleri ve Türkiye’nin önde gelen tıp fakülteleri üzerine yürüttüğü araştırmalarla tanınan ECONiX Araştırma’nın raporunda, 2022 yılında SGK tarafından karşılanan hastane müracaat sayısında %8,3, reçete sayısında ise %4,83 artış gözlemlendiği vurgulandı. 2023 yılındaki verilerde, önceki yıl gibi pandemi endişelerinin ortadan kalkması etkilerinin görüldüğü belirtildi. ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Öznur Seyhun, “Müracaat ve reçete sayısındaki artışın büyük bir kısmının Ocak 2023’te gerçekleştiği görülüyor. 2023 verilerine göre SGK tarafından karşılanan toplam müracaat sayısı 606 milyonu aşmış durumda. Fatura tutarlarında ise Ağustos 2023 itibarıyla bir hızlanma yaşanıyor. SGK’nın kamu sağlık sigortası kapsamında yaptığı reçete ödemeleri 2023 boyunca 205,3 milyon TL olarak kaydedildi. Sosyal Güvenlik Kurumu, hem müracaat hem de reçete sayısındaki artışa rağmen bu yıl da rekor bütçe fazlası vermeyi başardı” ifadelerini kullandı.
Gelirler Giderlere Göre %20 Fazla
2023 yılında SGK’nın bütçesine göre 153,9 milyar TL’lik bir artıda olduğunu belirten ECONiX Araştırma Yönetici Ortağı Dr. Güvenç Koçkaya, “SGK’nın GSS kapsamında 2023 yılında topladığı toplam prim miktarının 520,4 milyar TL olduğunu tespit ettik. Buna karşın, SGK GSS’nin gider trendleri, gelirin giderden %20 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kâr – zarar dengesi açısından bakıldığında, 2023’teki kâr – zarar dengesi %20,73 olarak ölçülüyor. Bu rakam, pandemi yılı olan 2020’deki %21,15’lik rekoruna oldukça yakın. SGK, 2023’te GSS kapsamında 2022’ye kıyasla %29,18 daha fazla prim topladı. 2022’de reçete başı maliyet neredeyse yarı yarıya (%47,58) artmıştı. 2023’te de reçete başı maliyette yıl sonuna doğru hızlı bir yükseliş gözlemleniyor” dedi.
Dr. Güvenç Koçkaya, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Özel şirketler, kamu kurumları ve akademik kurumlar için sağlık ekonomisi analizleri sunan bir araştırma şirketi olarak, ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık hizmetleri şirketleri için gerçek yaşam verilerinin son derece önemli bir dayanak noktası olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda Samsun’daki Ar-Ge ofisimizde geliştirdiğimiz teknoloji çözümlerinin Avrasya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde daha geniş bir kitleye hitap edebilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Açık kaynaklardan oluşturduğumuz ve uzman yorumlarıyla zenginleştirdiğimiz bu rapor, her yıl yayımlanarak kendi alanında önemli bir referans oluşturmaktadır. Dileriz ki 2023 raporumuz da tüm paydaşlara ulaşır.”