Çukurova Uluslararası Havalimanı Açılışında Beklentiler
Meryem KARADAĞ Çukurova Bölgesine hizmet vermek amacıyla, 800 hektar arazi üzerine inşa edilen Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndaki çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın resmi açılışını 10 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Ulaşımda Stratejik Bir Yatırım
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun üç kıtanın ortasında yer aldığını ve gelişmiş pazarlar ile gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotalarının üzerinde bulunduğunu belirterek, “4 saatlik uçuş mesafesinde 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezindeyiz. 2002 yılından sonra havacılığımızı özel sektör işletmelerine açarak rekabet ortamı oluşturduk. İstanbul Havalimanı gibi yeni havalimanları inşa ettik. İç hatlardaki aktif havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkardık. 2053 hedeflerimiz kapsamında bu sayıyı 61’e çıkaracağız” şeklinde konuştu.
- Hava ulaştırma anlaşması bulunan ülke sayısı 81’den 174’e yükseldi.
- 2002 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, bugün bu sayı 131 ülkede 346 noktaya ulaştı.
- 2023 yılında 57 havalimanında 214 milyon insanın seyahat etmesi bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, “Dünya’nın en iyi 25 küresel havalimanı arasında İstanbul Havalimanı, uçak kalkışları değerlendirmesinde 7. sırada yer aldı” dedi.
Bölgesel Havacılıkta Yeni Bir Dönem
Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgesel özelliğiyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Bölgesel havalimanları, hizmet ihracatına ve bulundukları bölgenin hizmet sektörüne önemli katkılar sağlamaktadır. Çukurova, tarih ve kültürün en eski merkezlerinden birisidir. Aynı zamanda dünyanın en verimli topraklarına sahip. Bu nedenle, bu bölgenin daha fazla dünya ile entegre olması ve değerine değer katması için ulaşım yollarının güçlendirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Altyapı ve Üstyapı Çalışmaları
Bakan Uraloğlu, havalimanında CAT-II (KET 2) standardında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde ana pistin inşa edildiğini belirtti. Bu pist, geniş gövdeli yolcu uçaklarının iniş ve kalkışını mümkün kılacak.
Bakan Uraloğlu, ayrıca altyapı projesi kapsamında; 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde acil durumlar için uygun bir yardımcı pist, 2 adet Yüksek Sürat Taksiyolu, Terminal Apronu, Kargo Apronu ve Özel Uçaklar Bölgesi Apronu gibi önemli imalatların tamamlandığını kaydetti.
Üstyapı Tesislerinin Durumu
Üstyapı tesislerinin 3 etap halinde planlandığını belirten Uraloğlu, “Birinci ve ikinci etapların toplam kapalı alanı 179 bin 180 metrekare, üçüncü etabın alanı ise 35 bin metrekaredir. Toplam kapalı alan 214 bin 180 metrekareyi bulmaktadır. Tüm etapların toplam sabit yatırım bedeli yaklaşık 244 milyon 515 bin Euro’dur. Havalimanımızdan 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin Euro kira bedeli elde edeceğiz” dedi.
Ekonomik ve Lojistik Avantajlar
Bölgedeki işletmelerin havayolu ile daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını sağlayacak olan havalimanı, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracak. Bu durum, bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerinin artmasını destekleyecek.
Bakan Uraloğlu, havayoluyla taşımacılığın, özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı olacağını vurguladı. “Çukurova’nın tarım alanındaki zenginliği, hava yoluyla hızlı taşımacılıkla daha da değerlenecek. Bu da maliyetlerin düşmesini ve üretim süreçlerinin optimize edilmesini sağlayacaktır” dedi.
Ayrıca, havalimanı hizmete açıldığında bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına katkı sunacak. Çukurova Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacak ve Mersin ile Adana başta olmak üzere çevre illere ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacaktır.
Bakan Uraloğlu, “Ülkemizin gelişimi ve havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi haline gelmesi için tüm projelere destek vermeyi sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.