Jeotermal Enerji: Yenilenebilir ve Temiz Bir Kaynak
Jeotermal enerji, yenilenebilir, temiz ve ekonomik özellikleri sayesinde dünya genelinde birçok ülke tarafından elektrik üretimi için alternatif bir kaynak olarak tercih edilmektedir. Sondaj teknolojilerindeki gelişmeler ve jeotermal saha iyileştirme yöntemlerindeki ilerlemeler, maliyetlerin düşmesi ve üretim teknolojilerindeki iyileştirmeler, jeotermal enerji kullanımının artmasını sağlamaktadır. Global Energy Monitor’un (GEM) verilerine göre, 2022 yılı itibarıyla dünya genelinde 19 ülkede toplam 353 jeotermal enerji projesi bulunmaktadır. Bu projeler, yaklaşık 14.000 megavatlık bir kurulu kapasiteye sahiptir.
Bu yıl, 13 ülkede 35 yeni ünitenin inşası devam ederken, yılın başından bu yana Filipinler, ABD ve Meksika’da toplamda 6 ünite devre dışı bırakılmıştır. İnşası süren santraller tamamlandığında, küresel jeotermal kurulu gücüne 1.614 megavat eklenmesi beklenmektedir.
En Yüksek Kurulum Beklentisi: Endonezya
Jeotermal enerji kurulu kapasitesi açısından ABD, lider konumda bulunurken, onu Endonezya, Filipinler ve Türkiye izlemektedir. 2024-2031 yılları arasında devreye alınması planlanan santrallerin toplam kurulu gücünün 12.345 megavat olması öngörülmektedir. Bu dönemde, en yüksek kurulumun 2.863 megavat ile Endonezya tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor. En fazla kurulum planlayan diğer ülkeler ise sırasıyla:
- Laos
- ABD
- Kenya
Laos, 2031 yılına kadar 2.000 megavatlık jeotermal enerji kurulumu hedeflemektedir. Aynı dönemde ABD 1.780 megavat, Kenya ise 1.458 megavatlık jeotermal enerji kapasitesini devreye almayı planlıyor.
Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli
Jeolojik yapısı ve coğrafi konumu itibarıyla jeotermal enerji konusunda avantajlı bir konumda bulunan Türkiye, kurulu güç bakımından dünya genelinde 4. sırada, potansiyel bakımından ise Avrupa’da 1. sırada yer almaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de doğal çıkış şeklinde ve farklı sıcaklıklarda yaklaşık 1.000 jeotermal kaynak bulunmaktadır. Keşfedilen jeotermal kaynak potansiyelinin ise 62.000 megavat olduğu hesaplanmaktadır.
Bölgesel ısıtma ve elektrik üretiminde yaygın olarak kullanılan jeotermal enerji, Türkiye’de temmuz ayı itibarıyla 63 santralde toplam 1.691 megavatlık bir kurulu güce ulaşmıştır. Jeotermal enerji kaynağının toplam kurulu güç içerisindeki oranı ise %1,52 olarak belirlenmiştir. 2053 yılına kadar Türkiye’nin toplam elektrik enerjisi kurulu gücü içerisinde jeotermalin payının %8’e çıkarılması ve konutlarda ısıtma amaçlı kullanımın tamamen jeotermal kaynaklardan karşılanması hedeflenmektedir.