Başak Nur GÖKÇAM
Başlangıçta aile işinin bir parçası olarak 1993 yılında çevre odaklı mühendislik ürünleri, cihazlar, kimyasal ve biyokimyasal ürünler üretmek amacıyla Kazancı Çevre Tekniği’ni kuran Artun Kazancı, şirketinin kuruluşundan bir yıl sonra yurtdışında bir fuara katılarak şirketini uluslararası arenaya taşıma kararı aldı. Kuruluşunda altyapısı olmayan firma temsilciliğiyle başlayan şirket, şu anda 6 kıtada 80 ülkeye ürün ihraç ediyor. Kazancı Genel Müdürü Artun Kazancı, gelirlerinin yarısını ihracattan elde ettiklerini belirtiyor ve şunları ekliyor: “Amcamın vesilesiyle Avrupa’da katıldığım bir fuar, işime, sektöre ve arıtma teknolojilerine olan bakış açımı değiştirerek farklı bir vizyon kazandırdı. Foseptik içine atılan bir mikroorganizma ile tesisin iyileşebildiğini ve verimlilik elde edildiğine tanık oldum. Artık odak noktamız çevre teknolojileri temelinde tesis iyileştirmeleri oldu. Kendimizi geliştirdik ve bugün Türkiye’deki gri suyun yüzde 50’sini geri kazanıyoruz.”
“Gelirimizin yarısı ihracattan”
Bu alanda uzmanlaştıktan sonra koku nötralizasyonu üzerinde çalışmaya başladıklarını söyleyen Artun Kazancı, “Su arıtma işine de bu dönemlerde giriş yaptık. 2000 yılında küçük çaplı üretim yapan bir şirket haline geldik. Ardından markalarımız oluştu ve ürünlerimizi ihraç etmeye karar verdik. Bugün Riel su arıtma tesisleri, Neutro air koku giderim çözümleri ve Microlife bakteriyel ürün çözümleri olmak üzere 3 ana markamız bulunuyor. Gelirimizin yarısını ihracata borçluyuz. Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez pazarlarına yoğunlaşarak 6 kıtada 80 ülkeye ihracat yapıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
“Terzi usulü çalışıyoruz”
Kazancı, çalışmalarını terzi usulü yaptıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Her müşterinin ihtiyacına özel çözümler sunabilmemiz bizi sektörde öne çıkaran unsurlardan biri. Tasarım ekiplerimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özgün çözümler üretebiliyoruz. Bu yaklaşım, ciddi bir tasarım çalışması gerektiriyor ve maliyetlidir. Ancak pilot tesislerimizde sunduğumuz deneyimleme imkanı sayesinde müşterilerin tüm soru işaretlerini gidererek onların bizi tercih etmesini sağlıyoruz.”
“Deniz suyu arıtıcısı geliştirdik”
Ayrıca deniz suyu arıtıcısı geliştirdiklerini de paylaşan Artun Kazancı, “Hobimi işimle birleştirme fırsatı buldum. Denizcilik tutkum var ve yıllardır yelken yapıyorum. Sürekli alışveriş yaptığım bir ekipman şirketinin arıtma konusundaki ihtiyacını fark ettik. 7 farklı deniz suyu arıtıcı modeli geliştirdik ve deneyenlerden olumlu geri dönüşler aldık. Bu yıl Amsterdam’da düzenlenecek Mets Trade fuarında ürünlerimizi tanıtacağız. Deniz suyu arıtıcılarının ilerleyen zamanlarda büyük talep göreceğine inanıyorum.” şeklinde açıklıyor.
Kurdaki dalgalanmalar yatırımları erteledi
Artun Kazancı, Türkiye ve dünya genelinde yaşanan enflasyonun geri kazanım tesisi yatırımlarını durdurmadığını ancak ertelemelere neden olduğunu belirtiyor. “Kur dalgalanmaları, yatırımların ertelenmesine yol açtı. Bazı projeler belki 3 ay içinde kapanmayıp ertelendi. Projelerin kapanmasını beklerken ertelenmelerle karşılaştık. Hiçbir proje tamamen durmadı, ancak birçoğu ertelendi.” diye açıklıyor.
Afrika’da su kuyusu projesi
Kazancı Çevre Tekniği olarak Afrika’daki su sıkıntısına yönelik yaptıkları projeden de bahseden Artun Kazancı, “Etiyopya ve Nijerya’da çeşitli ölçeklerde projeler gerçekleştirdik ve buralardan müşteriler edindik. Bu bölgelerde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yaptık. TİKA ile iş birliği görüşmeleri de gerçekleştirdik ancak henüz somut bir adım atılamadı. Alman müşterimiz için bir ürün geliştirdik. Su kuyusu etrafında küçük bir ekonomi oluşturularak suyun satılması fikrini test ettik. Ancak proje henüz sonuçlanmadı. Bu tür çalışmaların hayata geçirilmesi, bölgedeki insanların geçim kaynaklarını ve su ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilir.” şeklinde ifade ediyor.