Koluman’ın Üretim Kapasitesi ve İhracat Hedefleri
15 bin adet treyler üretme kapasitesine sahip olan Koluman, yalnızca treylerler değil, aynı zamanda farklı ürün gruplarında da üretim faaliyetlerine devam etmektedir. Savunma sanayi araçları ve üst yapıları, çeşitli treyler modelleri, 24’den 57 metreye kadar uzanan beton pompaları, çeşitli hacimlerde alüminyum tankerler ve yol ile havaalanı süpürgeleri gibi geniş bir ürün yelpazesi ile müşterilerine hizmet sunmaktadır. Koluman, bugüne kadar toplamda 45 ülkeye ihracat gerçekleştirerek, Avrupa, Asya ve Amerika’daki yeni yatırımlarıyla ihracat pazarlarındaki varlığını artırmayı hedeflemektedir.
Yurt içindeki büyümenin yanı sıra yurt dışı pazarında da rekabet gücünü ve marka değerini artırmayı amaçlayan Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Türkay Saltık, son 5 yılda üretim adetlerini artırarak 2023 yılında 5 bin 500 adet ürün teslimatı gerçekleştirdiklerini vurgulamaktadır. Teslimatların yaklaşık %60’ının ihraç edildiğini belirten Saltık, bu oranı 2024 ve sonrasında artırmayı planladıklarını ifade etmiştir.
2024 Yılı Yatırımları ve Teknoloji Geliştirme Hedefleri
2024 yılının Suudi Arabistan, ABD, Güney Kore ve Almanya’daki yatırımlara ve savunma sanayi projelerine yoğunlaşacakları bir yıl olacağını belirten Saltık, “Önümüzdeki süreçte teknoloji ve modernizasyon yatırımlarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuşmuştur.
Aerodinamik Treyler ile Yakıt Tasarrufu
Ali Türkay Saltık, Tarsus Üniversitesi ve Ar-Ge bölümlerinin iş birliğiyle geliştirdikleri aerodinamik treyler projesi ile %4’e varan yakıt tasarrufu hedeflediklerini kaydetmiştir. Bunun yanı sıra, katma değeri daha yüksek bazı ithal ürünlerin yerli üretimle geliştirilmesi yönündeki çalışmalara da devam ettiklerini aktarmıştır.
Karbon Nötr Hedefi ve Sosyal Sorumluluk Projeleri
Koluman, 2050 yılına kadar karbon nötr bir marka olma hedefi doğrultusunda ilerlemekte ve sosyal farkındalık adına çeşitli projeler yürütmektedir. Ağaç dikimi, çalışanların çocuklarına yönelik yarışmalar ve farkındalık eğitimleri gibi etkinliklerle sektörde örnek teşkil etmeye çalışmaktadır. Ar-Ge merkezi projeleri ile karbon ayak izini azaltma hedeflerini sürdürdüklerini belirten Saltık, “Güneş enerjisi ile ilgili projelerimiz de mevcut” diyerek sürdürülebilir enerji konusundaki çalışmalarına dikkat çekmiştir.
Ödüller ve Üniversite-Sanayi İş Birliği
ST Endüstri tarafından düzenlenen ve İstanbul’da gerçekleştirilen “Enerjisini Üreten Fabrikalar, Proses, Endüstri 4.0 ve Robot Yatırımları Zirveleri ve Sergileri” etkinliğine Koluman Green Team olarak katıldıklarını da belirten Saltık, burada aldıkları başarıların önemine değinmiştir. 1’inci Verimlilik Ödülleri’nin verildiği bu zirvelerde Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. olarak “Robotla Yarının Dünyasına”, “Koluman ile Yeşil Dönüşüm Yolculuğu” ve “Network Trafik Analizi” adlı projeleriyle üç ödül kazanmışlardır.
Öte yandan, üniversite-sanayi iş birliğinin Koluman için büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Saltık, 13 farklı üniversiteyle protokol imzaladıklarını da eklemiştir.