Sağlık Harcamalarında Büyük Artış
TÜİK’in yayımladığı son verilere göre, Türkiye’de sağlık harcamaları 2022 yılında bir önceki yıla göre %71,5 oranında artarak 606 milyar 835 milyon liraya ulaşmıştır. Bu harcamaların büyük bir kısmı kamu sektöründe gerçekleşmiştir; kamuda sağlık harcaması 463 milyar 516 milyon lira olarak kaydedilirken, özel sektörde bu rakam 143 milyar 319 milyon lira civarında tahmin edilmektedir.
Hasta Yataklarının Önemi
Meyosis Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öğün Geyik, hastaneler için kritik harcama kalemleri arasında hasta yatakları, yoğun bakım hasta yatakları ve hasta nakil sandalyelerinin bulunduğunu belirtti. Bu ekipmanların, hastaların sağlıklı bir şekilde taşınması ve tedavi süreçlerinde sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Ulusal ve Uluslararası Hedefler
Yozgat’ta bulunan fabrikasında alanında uzman bir üretim ve teknik servis ekibiyle Türkiye’nin dört bir yanına ve uluslararası pazarlara hizmet sunduklarını vurgulayan Geyik, “Şirketimizin merkezi İstanbul Ataşehir’de bulunuyor ve burada pazarlama ile satış faaliyetlerimizi koordine ediyoruz. 4 kıtada 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar birçok uluslararası fuara katıldık ve yerli üretim yapan bir marka olarak ülkemizi uluslararası arenada temsil etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
Tedarikçi Pazarındaki Zorluklar
Hastane ekipmanları sektöründe, kendi markasıyla üretim yapamayan birçok kuruluşun uluslararası ekonomik kriz ve artan üretim maliyetleri nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çeken Geyik, “Son üç yıl içerisinde birçok irili ufaklı tedarikçi piyasadan çekilmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.
Esnek Hastane Yatakları
“Esnek ve uyarlanabilir hastane yatağı sistemlerinin elzem olduğu fark edildi”. Türkiye’nin her yerine ve uluslararası sağlık sektörüne, uluslararası sertifikalı son teknoloji ürünleriyle hasta yatakları ve sedyeler gibi birçok ürün ürettiklerini dile getiren Geyik, “Hastalar ve sağlık çalışanları için konfor ve sistem çözümleri sunan bir sağlık ekipmanları üreticisiyiz. Üstün ürün ve hizmet kalitemiz, satış sonrası servis hizmetlerimiz, tedarik hızımız ve mükemmeliyetçi yaklaşımımız sayesinde sektörde önemli bir yer edindik” dedi. Geyik, Kenan Karaboğa ile birlikte kurdukları şirketin kısa sürede marka değeri ve bilinirliğinin ülke sınırlarını aştığını vurguladı.
Pandemi Sonrası Yatırımlar
Küresel salgın sonrasında sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların arttığını belirten Geyik, “Pandemi ile birlikte yatış sayısının artması, sağlık sektöründeki yatırımların hız kazanmasına neden oldu. Hastaneler, artan yatış taleplerine yanıt verebilmek için daha fazla hastane yatağı, özellikle de izolasyon ve yoğun bakım ünitesi yatakları satın almaya yöneldi. Sağlık kuruluşları, acil durumlarda değişen hasta ihtiyaçlarına etkili bir şekilde yanıt verebilmek için esnek ve uyarlanabilir hastane yatağı sistemlerinin gerekliliğini fark etti” şeklinde konuştu. Türkiye’nin sağlık turizmi açısından dünyada öne çıkmasının da sektöre yapılan yatırımların artmasına katkı sağladığını ekledi.
Gelecek Hedefleri
Kendi finansman kaynaklarımız ve güçlü üretim altyapımızla Türkiye’nin ismini daha fazla duyurmayı hedefliyoruz diyen Geyik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut üretim kapasitemiz, geniş satış ağımız ve yüzlerce alt tedarikçimizle yerli üretim, üstün ürün kalitesi ve servis ağımızla ISO, FAC ve yerli malı belgelerimizle öne çıkıyoruz. Anahtar teslim hastane projeleri de gerçekleştirmekteyiz. %100 dolulukla devam eden yıllık üretim kapasitemizi, 10. yılımızı kutlayacağımız 2025’te iki kat artırmayı ve Ar-Ge çalışmalarımızla yeni üretimlerimizi piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Uluslararası distribütörlük görüşmelerimizi de sürdürüyoruz.”