AJet, 32 ülkede 93 farklı destinasyona uçuş gerçekleştirmektedir. Son birkaç ay içerisinde, AJet’in adı sosyal medyada sık sık rötar sorunları ile anılmakta ve bu durum yoğun eleştirilerin hedefi haline gelmektedir. CEO Kerem Sarp liderliğindeki yönetim, AJet’e yönelik olumsuz algının üstesinden gelmek için yoğun bir çaba sarf etmektedir. AJet’in yeni destinasyonu Üsküp’e yapılan ilk uçuşa katılmak üzere bir araya geldiğimiz Kerem Sarp, bayram döneminin ardından Euro 2024 gibi büyük etkinliklerin de tüm havayolu şirketlerini zor durumda bıraktığını ancak AJet’in yalnızca 6 ay gibi kısa bir sürede kurulmuş olmasından dolayı haksız eleştirilere maruz kaldığını vurguladı.
Her türlü eleştiriye açık olduklarını ifade eden Sarp, büyük bir emekle kurulan AJet’in bu çabalarının boşa gitmemesi gerektiğini belirtti. Sarp, açıklamalarına şöyle devam etti:
“12 UÇAĞI YEDEK OLARAK YERDE TUTUYORUZ”
“Kesinlikle 1 saatin üzerinde rötar yapmamak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. AJet’in rötar algısını yıkmak için çalışacağız. Normalde alanda 3 yedek uçak bulunduruyorduk, ancak AJet’in rötar algısını kırmak için Ankara’da 5, İstanbul Sabiha Gökçen’de ise 7 yedek uçağımız mevcut. 12 uçağı yerde tutmanın maliyeti yüksek, ancak bunu düşünmüyoruz. Önceliğimiz maliyet değil. Biz, elimizden gelenin en iyisini yaparak yolcularımızın memnuniyetini sağlamak için çaba harcıyoruz. Aksaklık yaşandığında bahane aramayacağız. İki hafta içinde aldığımız önlemlerin hem Ankara hem de Sabiha Gökçen’de olumlu sonuçlarını görmeye başladık.”
Bayram döneminde 500 bin yolcu taşıdıklarını belirten Sarp, yeni hat açılışları, yeni uçak ve personel alımları gibi konularda da sorularımızı yanıtladı. İşte Sarp’ın açıklamalarından öne çıkan bazı noktalar:
- Bu şirket, 6 ay gibi kısa bir sürede kuruldu ve operasyonu sorunsuz bir şekilde hayata geçirdik.
- 700 bin tekil PNR’ı THY’den AJet’e geçirdik. Şirketimiz, düşük maliyetli havayolu konsepti ile oluşturuldu.
- Zaman zaman hizmet alınamayan durumları düzeltmeye yönelik adımlar atıyoruz.
“BOL SIFIRLI MALİYET VAR AMA MÜŞTERİ MUTLULUĞU ÖNCELİĞİMİZ”
Ankara’da büyük sorunlarımız kalmadı. Sabiha Gökçen’de uçakları yerleştirdik, ancak slot ve uçuş saatlerini değiştirmek Ankara kadar kolay değil. DHMİ yetkilileriyle iş birliği yapıyoruz. Burada da zamanla sorunları çözeceğiz. Rötarlar, geçmişteki gibi olmayacak. Elimizde olmadan bir sebepten rötar yaşanabilir, ancak bunu en aza indirmek için çalışıyoruz. Tüm bunlar, yeni kurulan bir şirket için yüksek maliyetler demektir, fakat biz yolcularımızın memnuniyeti için çalışıyoruz. Eylül ayından itibaren normalleşme sürecine gireceğiz ve yeni uçaklarımız devreye girecek.
“UÇAKLARA YOĞUN SU, İKRAM PAKETLERİ YÜKLEDİK, BEBEK MAMASI DA KOYACAĞIZ”
Avrupa uçuşlarında uçak içinde uzun beklemeler yaşanabiliyor. Bu durum için su, kek ve sandviç gibi ihtiyaçlar için yoğun yüklemeler yaptık. Ayrıca, küçük ikram paketleri hazırladık. Şimdi bebekli yolcularımız için bebek maması tedarik etmeyi planlıyoruz. Dünyada 80-90 uçakla kurulan bir havayolu şirketi yok. Yurtdışından danışmanlık almadık; tüm süreçleri THY’nin know-how’ı ile hayata geçirdik. Yazılımı yerli ve milli şirketlerle, örneğin Hitit firması ile gerçekleştirdik. Başarılı olursak, dünyaya ihraç etme konusunda önemli bir referans olacağız.
UÇAK İÇİ İNTERNET 2025 SONUNDA
2025 yılı sonunda uçak içinde internet hizmeti vermeye başlayacağız. Yüzde 100 THY iştiraki TCI ile Türksat ortaklaşa çalışıyor. Kriz döneminde çağrı merkezimizde bekleme süreleri 55 dakikaya kadar çıkmıştı, şimdi bu süre 1.19 saniyeye indi. Gerekirse istihdamı artırarak bekleme süresini 20 saniyeye kadar indireceğiz. Yeni şirket kurulduğunda yurt dışında iki yılda alamadığımız izinleri daha hızlı bir şekilde alabiliyoruz. İzinler arttıkça, daha fazla yurtdışı noktaya uçuş gerçekleştireceğiz ve ülkemize daha fazla turist taşıyacağız. Gurbetçilerimizin daha ekonomik şartlarda gelmelerini sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Maliyetleri düşürdükçe daha fazla kampanya düzenleyeceğiz.
SIRADA KAHİRE VAR, YENİ HATLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Üsküp uçuşlarımız başladı. Sırada Kahire var. Farklı hatlar üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Ankara’dan dış hat frekanslarını artırmayı hedefliyoruz. Ankara’yı Avrupa’nın tüm başkentlerine bağlama hedefimiz var. Sektörde diğer şirketler yüzde 70 dış, yüzde 30 iç hat çalışırken, biz tam tersi bir yapıyla yüzde 70 iç hat, ancak dış hat sayımızı artırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda dış hatlarda ortalama yılda yüzde 10-15, iç hatlarda ise yüzde 6 büyüme hedefliyoruz. Beş yıl içinde 150, on yıl içinde 200 uçağa ulaşmayı planlıyoruz. 10 yılda 44 ülkede 113 şehir hedefimiz var.
AJET KESİNLİKLE SATILIK DEĞİL
AJet, yüzde 100 THY iştiraki olarak kalmayı sürdürecektir. Her gün “şuna satılıyor” şeklinde haberler çıkıyor. Bu şirketin satılması gündemimizde değil. Yakında sahibinden.com’da görür müyüz diye şaka yollu konuşuyoruz. 2250 çalışanımız var, bunun 1600’ü kabin personeli. Kokpit ilanına çıktık, bine yakın başvuru aldık. Sınavlarda başarılı olan herkesi alabileceğiz. Bini geçersek, hepsini alacağız. Uçak sıkıntımız yok, pilota ihtiyacımız var. Sınavları geçen her pilotu alacağız. Kısa sürede ekosisteme 2500-2600 yeni istihdam kazandırdık ve yıl sonunda bu sayı 3000’i bulacak. Yaptığımız yatırımlar Türk ekonomisine de katkı sağlıyor. Bu çabaların 2-3 aylık olaylarla boşa gitmesini istemiyoruz.
“MARKAYA ZARAR VEREN SÖYLEMLERE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Eleştirilere açığız, ancak sosyal medyada doğru olmayan paylaşımlar hakkında yasal haklarımızı kullanacağız. Marka imajına zarar veren kasıtlı söylemlere müsaade etmeyeceğiz. Hem medya hem de hukuk ekibimiz bu konuda çalışıyor. Zamanımızı gerçekten mağdur olan yolcularımız için harcamak istiyoruz.