Dünya Gazetesi’nden Necmi Çelik’in haberine göre, çalışan mutluluğu son yılların en düşük seviyesine geriledi ve bu oran yüzde 14 azaldı. Happy Place to Work’ün, 2024 Nisan ayında gerçekleştirdiği “Türkiye’de İK’nın Gündemi” başlıklı araştırma, İK yöneticilerinin karmaşıklaşan sorunlar ve artan çalışan trafiği nedeniyle 20 yılın en zor dönemini yaşadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya, 239 büyük ölçekli şirketin üst düzey İK yöneticisi katıldı. 2023 yılı, ağırlıklı olarak yetenek savaşlarıyla geçmişken, İK yöneticileri, 2024 yılında Lider ve Çalışanların Gelişimi, Eğitim Programları, E-Dönüşüm, İşveren Markası ve Sürdürülebilirlik projelerine daha fazla odaklanmayı planlıyorlar. Ayrıca yapay zekadaki gelişmeler, iş tanımları ve iş yapma şekillerindeki dönüşüm, şirketlerin İK yönetiminde zorluklar yaşadığını gösteriyor.
ÇALIŞAN MUTLULUĞU YÜZDE 14 AZALDI
Happy WorkPlace Türkiye ve MENA Bölge Direktörü Prof. Dr. Türker Baş, ankete verilen yanıtları şu başlıklar altında özetledi:
- Çalışan mutluluğu son yılların en düşük düzeyine inerek yüzde 14 azaldı.
- Çalışanlar, olumsuzluklardan işverenlerini sorumlu tutarak iş değiştirme seçeneğine yöneldi. Ancak yeni işyerlerinde bekledikleri mutluluğu bulamadılar.
- Ücret düzeyi ve yan haklar ile ilgili düzenlemelerin bu yıl da İK liderlerini meşgul edeceği görülüyor.
- Pandemi ile birlikte gündeme gelen uzaktan ve hibrit çalışma düzenlemeleri, 2024 yılı itibarıyla İK liderlerinin gündeminden düştü.
- Şirketler, çalışan mutluluğunu sağlamak için öncelikle “Düzenli eğitim ve gelişim fırsatları” sunuyor. “Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma olanakları” mutluluğun temel gereklilikleri arasında yer alıyor.
- İK yöneticileri, karmaşıklaşan sorunlar ve çalışan trafiği nedeniyle 20 yılın en zor dönemini yaşıyor. Yerel şirketler, kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik gibi küresel sorunlara odaklanamıyor.
- 2023 yılında yaşanan ekonomik zorluklara rağmen, Happy Workplaces 2024 Türkiye’nin En Mutlu İş Yerleri Listesi’ne girmeyi başaran şirketlerin İK liderleri, gündeme aldıkları konular ve stratejileri bakımından benzerlikler gösteriyor.
YENİLİKÇİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR, YARATICI, ŞEFFAF…
Olcay Yılmaz Nomak, Migros Grubu İK ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı: “Migros’ta, çalışma arkadaşlarımızın esenliğini tüm boyutlarıyla önemsiyor, yaşamlarının her alanında pozitif değer yaratmaya ve eşit, adil, kapsayıcı bir iş ortamı sağlamaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurum kültürümüzü yansıtan değerlerimiz ile çalışan deneyimini yönetmek, memnuniyeti artırmak ve yetenek kazanımını desteklemek amacıyla yenilikçi projeler geliştiriyoruz.”
YENİ NESİL MODELİNDE ESENLİK ÖN PLANDA
Yeliz Vural Çetinkaya, TEI TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. CHRO: “Gündemimizde, dünya çapında gerçekleşen değişimleri değerlendirerek çalışan deneyimi süreçlerimizi yeniden yapılandırmayı hedeflediğimiz ‘Dönüşüm Yolculuğu’ projemiz bulunuyor. Dijitalleşmeyi odağımıza alarak, yeni nesil çalışma modelleri ile çalışan esenliğini ön plana çıkaracağız.”
YETENEKLERİMİZ GELECEĞİ HAZIRLAMADA BAŞROLDE
Selim Arda Üçer, Penti İcra Kurulu Üyesi ve CHRO: “Penti’yi 100 yaşına hazırlıyoruz. Bu süreçte çağın gereklerine ayak uydurmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Çalışan deneyiminin dijitalleşmesi, bu yılki ana odağımızı oluşturuyor. Uçtan uca akacak ve pürüzsüz bir çalışan deneyimi yaratmak için çalışıyoruz.”
GERİ BİLDİRİMLERLE AKSİYON PLANLARI OLUŞTURACAĞIZ
Aslı Kunur, Siemens Türkiye İnsan ve Organizasyon Direktörü: “Siemens dünyasındaki eğitim saatlerimizi artıracağız. İş-yaşam dengesi ve dijital iyilik hali konularında bilgilendirmelerimizi sürdüreceğiz. Yeni çalışma düzenlerini destekleyerek çalışanlarımızın iş-yaşam dengesi olanaklarını genişleteceğiz.”
MOTTO SÜRDÜRÜLEBİLİR YARATICILIK
Seda Koytak, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. Çalışan Deneyimi Direktörü: “Toyota çalışanlarının mutluluğu için ajandamızı belirlerken üç ana unsuru göz önünde bulunduruyoruz: Çalışanın beklentileri, şirketimizin stratejisi ve geleceğe hazırlanma. Değişmeyecek önceliğimiz, güvenin ve yoldaşlığın önemli değerler olduğu bir atmosfer yaratmaktır.”
İŞ YAŞAM DENGESİNE ODAKLIYIZ
Seda Tamur Oğralı, Pfizer Türkiye ve MERA Bölgesi Çalışan Deneyimi Kıdemli Direktörü: “Sen İyiysen Biz İyiyiz” mottosuyla, iş-yaşam dengelerine destek olacak etkinlikler düzenliyoruz. Kariyer gelişimi fırsatları ve sosyal kulüplerle huzurlu bir iş ortamı sağlamak için yenilikler hayata geçiriyoruz.
MUTLULUĞUN DERECESİNİ ARTIRMAK RADARIMIZDA
Sinem Cesur Halepliler, Orka Holding Grup İnsan Kaynakları Direktörü: “Çalışanlarımıza rehberlik etmek ve onların yönlerini bulmalarına katkı sunmak adına açık iletişim kurmaya devam edeceğiz. Adaletli olmak ve kariyerlerini büyütme konusunda destek sağlamak mutluluğun derecesini artırmada kritik öneme sahiptir.”
ŞEFFAF VE ADİL BİR YÖNETİM SİSTEMİ KRİTİK
Kader Şen, Multinet Up İnsan ve Kültür Direktörü: “Çalışan segmentasyonlarını dikkate alarak tasarladığımız etkinliklerle her bir çalışanımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitim programları ve koçluk kaynaklarıyla kişisel gelişimlerini teşvik ediyoruz. Bu yıl, şeffaf ve adil bir performans yönetim sistemi olan OKR’yi entegre ettik.”
TEMEL, ÇALIŞAN DENEYİMİNİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRMEK
Özgür Şahin, Divan Turizm A.Ş. İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı: “Çalışan memnuniyetini odağımıza alarak, çalışanlarımızın refahını artırmak ve dijitalleşmeyi sağlamak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Divan Akademi’yi kurarak çalışanlarımızın bireysel gelişim yolculuklarını desteklemeyi amaçlıyoruz.”
HERKESİN SESİ DUYULUR TÜM FİKİRLER ÖNEMSENİR
Seda Kayrak Kızıltan, Boyner Grup İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı: “Boyner Grup, çalışanlarına adil ve eşit bir çalışma ortamı sunmayı önceliklendiriyor. “Sendromsuz Pazartesi” uygulamamız ile esneklik sağlıyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık, bu yılki ana gündemimizdir.”
MÜKEMMEL DENEYİM İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM
Deniz Atik, Atasun Optik İnsan & Kültür Direktörü: “Atasun Optik olarak, çalışan mutluluğunun şirket başarısı için kritik olduğunun bilincindeyiz. Eğitim ve kariyer fırsatları ile çalışan deneyimini sürekli iyileştirmeyi hedefliyoruz.”
İNSAN KAYNAKLARINA YAPAY ZEKA ENTEGRE OLUYOR
Abdulkerim ÇAY, Turkish Airlines CHRO: “2024 ajandamızda çalışan esenliği öncelikli konularımız arasında. Dijitalleşme süreçlerine odaklanarak, insan kaynakları uygulamalarında yapay zekayı entegre etmeyi planlıyoruz.”
ÇALIŞANLARI ÖDÜLLENDİRME SİSTEMLERİ GÜNDEMDE
Faruk Gözleveli, Ülker İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı: “Takımların iletişimine önem veriyoruz. Ödüllendirme sistemi ile başarılı çalışanlarımızı belirli periyotlarla ödüllendiriyoruz.”
SAMİMİ ŞEFFAF BİR ORGANİZASYON YAPISI
Emre Kavukcuoğlu, Adel-Faber Castell CHRO: “İK stratejimizi gelişim fırsatı, organizasyon ve kültür, çalışan esenliği ve liderlik üzerine konumlandırıyoruz. Eğitim programlarımız ile çalışanlarımızı destekliyoruz.”
ÇALIŞANLAR POTANSİYELLERİNİ KEŞFETMEK İSTİYOR
Elçin Akçadağ, Aytemiz İnsan Kaynakları Direktörü: “Aytemiz ile Gelecek Seninle” mottosuyla, çalışanlarımızın potansiyellerini keşfetmelerini destekliyoruz. İnsan ve Kültür süreçlerimizi dijital platformlarla daha kullanıcı dostu hale getiriyoruz.”